Ordu Ziraat Odası Başkanı Avcı Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Ordu Ziraat Odası Başkanı Avcı Açıklaması

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, "Sektörde fındık fiyatı 7.(TMO) 6.05 lira gibi bir rakamla fındığı satışa çıkartması son derece manidardır" dedi.

09.01.2012 18:01

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, "Sektörde fındık fiyatı 7.30 lira noktalarında seyrederken, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin

(TMO) 6.05 lira gibi bir rakamla fındığı satışa çıkartması son derece manidardır" dedi.

Avcı, Ordu Gazeteciler Cemiyeti'nde yaptığı basın açıklamasında, TMO'nun fındık fiyatlarını yanlış zamanda açıkladığını ve satışa sunduğunu söyledi.

TMO'nun bugüne kadar sergilemiş olduğu duruşu finalde sergileyemediğini ifade eden Avcı, şunları kaydetti:

"Bugün sektöre müdahale eden kurum TMO, önümüzdeki süreçte piyasada ürün dip yaptığı dönemde müdahale alımında bulunacak mı- Bunu bekleyip göreceğiz. Eğer bugün siz 7.30 liralık bir fiyata müdahale ederek, stokunuzdaki fındığı 6.05 liraya serbest piyasaya arz ediyorsanız, fındık rekoltesinin yüksek olduğu dönemlerde de müdahale alımını yapacaksınız demektir. Aksi halde çifte standardın bir başlangıcı olur bugünkü davranış. Sektördeki tüm paydaşlar ve özellikle ziraat odaları hiçbir zaman fındığın satışına karşı olmamıştır. Ancak zamanlamaya karşıyız. Mart ayı itibariyle fındıkta karanfil sayımı yapılıp, önümüzdeki sezonun ne olacağını görürsünüz. Ama acele bir şekilde Ocak ayında fındık fiyatının açıklanması ve satışa çıkartılması doğru değildir. Aynı zamanda sektörde fındık 7.30 lira noktalarında seyrederken, TMO'nun 6.05 lira gibi bir rakamla fındığı satışa çıkartması son derece manidardır."

-"Üreticilerimiz, ellerindeki ürünü yok pahasına piyasaya kaptırmaması lazım"

Fındık üreticilerinin panik yapmaması gerektiğini belirten Avcı, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki süreçte üreticilerimizin ellerindeki ürününü yok pahasına piyasaya kaptırmaması lazım. Aksi halde zarar eden yine kendisi olacaktır. Her ne kadar TMO, stokundaki fındığı piyasaya çıkartsa da, arz açığını bu yıl kapatması söz konusu değildir. Hala arz açığı devam edecek. Dolayısıyla bizim söylemlerimize ve çağrılarımıza kulak verip fındık fiyatının artacağını bekleyen üreticilerimiz biraz daha sabırlı olmalı, panik yapmamalılar. Zaman içinde de fiyatın yükseleceğini kendileri de görecektir."

-"Geçtiğimiz yıllara oranla bu sene fındık rekoltesi yüksek olmayacak"

Fındık rekoltesinin bu yıl da düşük olacağının öngörüldüğünü iddia eden Avcı, "Üreticilerimiz ve teknik ekibimizin bizlere verdiği bilgiye göre, geçtiğimiz yıllara oranla bu sene fındık rekoltesi yüksek olmayacak. Her ne kadar bahçede püsenek gözükse de karanfil yok. Döllenme ve tozlanmada sıkıntı yaşanıyor. Önümüzdeki süreçte iklim koşullarının nasıl olacağı belli olmamakla birlikte rekoltenin beklenen seviyede olmayacağı teknik ekiplerimiz tarafından bize bildirilmektedir" dedi.

- ORDU

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ordu Ziraat Odası Başkanı Avcı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement