Orman İşletme Müdürlüğü Personeli Bilgilendirildi - Son Dakika
Yerel

Orman İşletme Müdürlüğü Personeli Bilgilendirildi

Orman İşletme Müdürlüğü Personeli Bilgilendirildi

Mersin Bozyazı ilçesinde, orman işletme müdürlüğü personeline “İyot Eksikliğine Bağlı Görülen Hastalıklar ve Hasta Hakları ”konusunda seminer verildi.

08.06.2015 14:16

Mersin Bozyazı ilçesinde, orman işletme müdürlüğü personeline "İyot Eksikliğine Bağlı Görülen Hastalıklar ve Hasta Hakları "konusunda seminer verildi.

Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan seminere, İşletme Müdürü Mehmet Alper, İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Hakan Acı, hemşire Adile Bostan, ebe Nuray Gökmen ile orman işletme müdürlüğü personeli katıldı.

Seminer öncesi bir konuşma yapan İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Acı, genel olarak sağlığın korunmasıyla ilgili yeterli ve dengeli beslenmenin, hareketli bir yaşam sürmenin, düzenli sağlık kontrolleri yaptırmanın, sigara ve benzeri zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın önemini vurgulayarak, her zaman önlemenin tedavi etmekten daha kolay ve ucuz olduğunu belirtti. Acı, "Dünyada 2 milyardan fazla insanın yetersiz iyot aldığını ve bu nedenle iyot yetersizliği hastalıkları riski altında olduğu tahmin edilmektedir" dedi.

Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar biriminde görevli hemşire Adile Bostan ile ebe Nuray Gökmen tarafından interaktif olarak yapılan seminerde sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için vücudun ihtiyaç duyduğu en önemli elementlerden birinin iyot olduğu belirtildi. Bostan, iyotun troid hormonlarının düzenli çalışması, normal büyüme ve gelişme, beyin ile sinir sisteminin normal çalışması için gerekli olduğunu, kişinin iyot ihtiyacının değişebildiğini, ancak yetişkinler için iyot ihtiyacının günlük ortalama 150 miligram olduğunu söyledi. İhtiyacımız olan iyotun su ve deniz ürünlerinde, sebzelerde, kırmızı et ve kuru baklagillerde, soğan, sarımsak, meyvelerde, süt, süt ürünlerinde ve yumurtada bulunduğunu, iyot eksikliğini önlemenin en kolay yolunun iyotlu tuz kullanmaktan geçtiğini vurgulayan Bostan, iyot yetersizliğine bağlı olarak görülen sağlık problemlerini ise şöyle sıraladı:

"Hamilelerde düşük, ölü doğum, doğuştan anomaliler, bebek ölüm hızında artış, nörolojik kretinizm (Zeka geriliği, Sağırlık, Şaşılık Felç), miksödem kretinizm (Cücelik, Mental bozukluk), psikomotor bozukluklar ve hipotiroidizm görülmektedir. Yeni doğan çocuk ve gençlerde guatr, hipotiroidi, beyin ve sinir sistemi gelişiminde bozukluk, mental fonksiyonlarda bozukluk, büyüme-gelişme geriliği, zeka geriliği görülmektedir. Yetişkinlerde guatr ve komplikasyonları, hipotiroidizm, İyotla uyarılmış hipertiroidizm."

Sağlıklı yaşam için önerilen tuz miktarının günlük 5 gram 1 çay kaşığı olduğunu, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, kanser ve benzeri hastalıklardan korunmak için aşırı tuz kullanımından kaçınılması ve iyotlu tuz kullanılması gerektiğini, kullanılan iyotlu tuzun iyot özelliğinin bozulmaması için ağzı kapalı, karanlık, serin yerde cam kaplarda saklanılması gerektiğini, yemeklere piştikten sonra tuz eklemenin önemli olduğunu hatırlatan Bostan, sağlıklı ve zeki nesiller için az ama iyotlu tuz kullanılması gerektiğini söyledi.

Hasta hakları ve sorumlulukları hakkında da bilgilendirme yapılmasının ardından soru cevap bölümünde çeşitli sorular sağlıkçılar tarafından cevaplandırıldı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Orman İşletme Müdürlüğü Personeli Bilgilendirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement