Öykam'ın Gün Yüzüne Çıkardığı Belgelere Büyük İlgi - Son Dakika
Yerel

Öykam'ın Gün Yüzüne Çıkardığı Belgelere Büyük İlgi

Öykam\'ın Gün Yüzüne Çıkardığı Belgelere Büyük İlgi

Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi'nde (ÖYKAM) belge tasnif çalışmaları sırasında ortaya çıkan Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışı ve Ankara'nın başkent ilan edilmesi ile ilgili belgeler birçok kurumun ve tarih meraklılarının...

01.01.2013 17:16

Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi'nde (ÖYKAM) belge tasnif çalışmaları sırasında ortaya çıkan Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışı ve Ankara'nın başkent ilan edilmesi ile ilgili belgeler birçok kurumun ve tarih meraklılarının ilgi odağı olmayı başardı.

Ulusal basında da geniş yankı uyandıran belgeler arasında yer alan

Mustafa Kemal Paşa'nın "Dokuzuncu Ordu Kıtaatı Müfettişi" sıfatıyla Samsun'a gönderilmesiyle ilgili belge için, Genelkurmay Başkanlığı'nın ÖYKAM ile temasa geçtiği öğrenildi.

Genelkurmay'ın tarihin akışını değiştiren bu olayla ilgili belgeyi ÖYKAM'dan istemeye hazırlandığı belirtilirken, belgenin içeriği ile ilgili bilgi veren ÖYKAM Müdürü Prof. Dr. Engin Berber, "Harbiye Nezareti'ne yollanmış 18 Mayıs 1919 tarihli bu belgede, Mustafa Kemal Paşa'nın vazife ve yetkilerini tanımlayan talimatname içeriğinin, Meclis-i Vükela'da (Bakanlar Kurulu'nda) okunarak uygun görüldüğü yazılıyor. Damat Ferit Paşa o sırada yeni bir kabine kurmakla meşgul bulunduğundan, Sadaret Müsteşarı Rıfat Bey tarafından imzalanmış belge, bir rastlantı sonucu Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a ayak bastığı 19 Mayıs günü Erkan-ı Harbiye'yi Umumi'ye (Genelkurmay Başkanlığı'na) havale olunmuş. Bu belgenin yanı sıra Ankara'nın Başkent olarak ilan edilmesiyle ilgili yasa teklifini içeren belgelerin ıslak imzalı orijinallerini de Ödemiş'te sergileme konusunda çalışmamız var. Bu iki belge ilk kez 1940'larda Maarif Vekaleti'nce çıkartılan Tarih Vesikaları Dergisi'nde tanıtılmıştı" şeklinde konuştu.

Berber, arşiv taramalarının hızla devam ettiğini belirterek, "Yeni önemli belgelerin çıkmasını bekliyoruz" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Öykam'ın Gün Yüzüne Çıkardığı Belgelere Büyük İlgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement