Muş Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Tarih ve Sanat Derneği ve Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) işbirliğinde 'Muş'ta Toy ve Telli Turna Koruma' projesi kapsamında Sungu Beldesinde çocuklar toy ve telli turnalar için uçurtma uçurdu.
Muş'ta Toy ve Telli Turna Koruma projesi faaliyetleri kapsamında merkeze bağlı Sungu Beldesinde çocuklara yönelik uçurtma şenliği düzenlendi. Sungu Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (SUDER) de destek verdiği şenlikte çocuklarla birlikte ailelerde doyasıya eğlendi. Muş'ta toy ve telli turnalar için farkındalık oluşturma adına faaliyetlerine devam ettiklerini belirten dernek yöneticisi Kasım Avcı, "Muş ilimizde uyguladığımız 'Toy ve Telli Turna Koruma' projesi halen devam ediyor. Proje kapsamında bugün ise Sungu Beldemize geldik. Burada kardeşlerimizle farkındalık oluşturma adına bir şenlik yaptık. Konum itibari ile çok özel, çok zengin ve verimli bir bölgede yer alan doğa harikası Sungu beldesinin kuzey kısımlarından geçen Karasu Irmağının çevresi de çok çeşitli kuş türlerini barındırıyor. Nesilleri tehdit altında bulunan toy Kuşlarının kuluçkalarını yaptıkları önemli bölgelerden biri de Sungu beldesi Karasu ırmağının kuzey kesimlerindeki geniş düzlüklerdir. Bu bölge aynı zamanda turna ve telli turna için de göç zamanlarında konaklama alanı olarak kullanılan çok özel yapısıyla, son derece doğal bir alandır" dedi.
Muş, Bulanık ve Malazgirt ovalarının zenginlik, verim ve sadeliğini simgeleyen toy ve telli turnalara yönelik tehditler yerel halkın da destekleriyle azalmaya başladığını ifade eden Avcı, "Bu durum diğer canlı türlerine de olumlu etkiler yaparak koruma bilincinin yaygınlaşmasını da berberinde getiriyor. Konum itibari ile temel göç güzergahında bulunan ve yerel, ulusal ve uluslararası bir turizm potansiyeli özelliği arz eden Muş, Bulanık, Malazgirt ovaları, zengin sulak alanlar, göller, nehir havzaları, geniş ve verimli düzlükleriyle göçmen kuşlar için konaklama, yemlenme, dinlenme merkezi olarak kullanılıyor. Doğasever halkımızın heyecanlı ve özverili destekleriyle başta en birinci tehdit olan avcılık faaliyetleri olmak üzere görünen, öngörülen ve henüz tespit edilmemiş olan her türlü tahribatlara karşı doğamızı, geleceğimizi ve dolayısıyla toplum sağlığını koruyan, koruyacak olan tedbirleri almalı. Tabiat, teknoloji ve insan dengesini her alanda ve her koşulda yaşatmalıyız" şeklinde konuştu.
Sungu Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği(SUDER) Başkanı Maşallah Çifçi ise; "Biz yetişkin bireyler, yıllarca doğayı ve doğal yaşamı katletmek için elimizden geleni yaptık. Doğanın bize ait olmadığını, bir sonraki nesle iletilmek üzere bizde emanet durduğunu unutarak hareket ettik. Fakat çocuklarımız farklı olmalı, farkındalık oluşturmalı, doğasına, dolayısıyla geleceğine sahip çıkmalı. Doğamıza zarar verecek olan her türlü faaliyetleri durduralım. Avcılık yerine doğayla iç içe, insan sağlığı ve çevreye daha çok faydalı olan kır gezileri, doğa yürüyüşleri, kuş gözlemciliği, bisiklet, su sporları, kış sporları, at biniciliği, köyler arası spor müsabakaları gibi faaliyetler olsun" şeklinde konuştu.
Yapılan uçurtma şenliğinden sonra çocuklar ve diğer katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirerek 'Toy ve Telli Turna Koruma' projesine destek verilmesini istediler. - MUŞ
Son Dakika › Yerel › Muş'ta Çocuklar Toy ve Telli Turnalar İçin Uçurtma Uçurdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?