Pazarlar'da Hayvancılık Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Pazarlar'da Hayvancılık Bilgilendirme Toplantısı

Pazarlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Süleyman Erhan, hayvan ve hayvansal ürün nakillerinde menşe şahadetnamesi bulundurma zorunluluğunun kaldırıldığını bildirdi.

02.01.2012 18:00

Pazarlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Süleyman Erhan, hayvan ve hayvansal ürün nakillerinde menşe şahadetnamesi bulundurma zorunluluğunun kaldırıldığını bildirdi.

Erhan, zabıta görevlileri, köy ve mahalle muhtarlarıyla hayvan yetiştiricilerine yönelik Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen toplantıda, Yurt İçi Hayvan ve Hayvansal Ürün Nakil Yönetmeliği ile hayvancılık alanında bazı değişikliklere gidildiğini söyledi.

Yönetmelikle getirilen yeni uygulamalar hakkında bilgi veren Erhan, şöyle konuştu:

"Hayvan ve hayvansal ürün nakillerinde menşe şahadetnamesi bulundurma zorunluluğu kaldırıldı. Bunun yerine nakillerde büyükbaş hayvanlarda pasaport, küçükbaş hayvanlarda nakil belgesi kullanılacak. İlçe içi hayvan alım satımları ve nakillerinde, alıcı ve satıcıların pasaport veya nakil belgesini doldurarak köy muhtarlığı veya belediye başkanlıklarına onaylatmaları, bu belgeleri yanlarında bulundurulmaları gerekiyor. İlçe dışı nakillerde ise söz konusu belgelerin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne ibraz edilerek veteriner sağlık raporu alınması gerekiyor. Alım ve satım yapılarak işletme değiştiren hayvanlara ait bilgiler 7 gün içinde İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirilmelidir. Aksi takdirde alıcı ve satıcıya ayrı ayrı idari para cezası uygulanacak. Aynı şekilde telef olma, zorunlu veya şahsi kesim, kaybolma ve çalınma gibi durumlarda 7 gün içinde bildirim yapılmalıdır. Yeni satın alınan hayvanların pasaport, nakil belgesi, rapor gibi nakil evrakı olsa dahi 7 gün içinde bu hayvanları Müdürlüğe bildirmeyen alıcı ve satıcıya ayrı ayrı olmak üzere 538 lira para cezası, alım satım evrakı yoksa veya telef olma, kesim, doğum gibi durumlar süresi içinde bildirilmediyse hayvan başına sığırlarda 323 lira, koyun ve keçilerde 53 lira para cezası kesilecek. Ayrıca evrakı tam olmayan hayvanları nakleden araç sahiplerine de 1077 lira idari para cezası uygulanacak."

Erhan, yeni doğan buzağıların en geç 7 gün içinde küpeleme yapan kuruluşa bildirilerek 20 güne ulaşıncaya kadar küpelerinin taktırılması gerektiğini kaydetti.

Koyun ve keçilerde bu sürenin 6 ay olduğunu ifade eden Erhan, "Kulak küpesinin teki veya her ikisi düşen hayvan sahipleri de durumu en geç 30 gün içinde bildirerek aynı numaralı kulak küpelerinin tekrar basılarak takılmasını sağlamalıdır. Hayvan alım satımlarını ve doğumlarını zamanında bildirmeyerek kayıtları düzeltilmeyen hayvanların nakillerine izin verilmeyecek, bu durumdaki işletmeler hiçbir hayvancılık desteklemesinden faydalanamayacak" dedi.

- KÜTAHYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Pazarlar'da Hayvancılık Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement