FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, Adalet Bakanlığınca vatandaşa hızlı ve etkin hizmet sunabilmek, icra dairelerinin verimliliğini artırmak amacıyla bir süredir uygulanan "İcra Dairelerinin Etkinliğinin Arttırılması Projesi" kapsamında çalışmaların başarılı şekilde sürdüğünü bildirdi.
Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu proje kapsamında Türkiye genelinde 12 bölgede uygulamaya konulan "Pilot İcra Uygulaması" sisteminin Samsun'da da başarılı şekilde uygulandığını söyledi.
Kentte uygulama öncesi fiziki altyapı eksikliğinin giderilmesi için eski adliye sarayının yeniden düzenlendiğini dile getiren Tosun, mevcut 8 icra dairesindeki 250 bin civarındaki dosyanın tek tek taranarak sisteme aktarıldığını belirtti.
Vatandaşa daha hızlı, güvenli, şeffaf, kaliteli ve adil hizmet vermeyi amaçladıklarının altını çizen Tosun, "Adalet Bakanlığı, bu uygulama ile icra dairelerini tek çatı altında toplamayı hedefliyor. Büyükşehirlerde çok sayıda icra dairesinin olması hem çok başlılığa hem de gereksiz zaman kaybı ve maliyete neden oluyordu. Şimdi haciz, satış ve diğer işlemler tek icra çatısı altında yapılacak. Samsun'da şu ana kadar olumlu sonuçlar aldık. Daha da iyi neticeler alacağımızı umuyorum" ifadelerini kullandı.
Tosun, Ankara'da ise 40'a yakın icra dairesi bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Bu dairelerde çalışan personel kendi başlarına hareket ettikleri için bu durum karışıklığa yol açıyor. Pilot İcra Dairesi ile müracaat ve kalite yönetim bürosu, esas ve aile bürosu, haciz bürosu, satış bürosu, mali işlemler bürosu, dosya ve arşiv bürosu gibi 6 ana birim oluşturuldu. Bu birimler tüm icra dosyalarını birlikte ele aldığı için birden fazla yerde yapılacak hacizi tek bir birim programlanıp sonuçlandıracak. Böylece zaman ve maliyet kaybını önlemiş olacağız."
Dosyalar UYAP üzerinden takip edilebilecek
Daha önce vatandaşların icra dairesine fiilen başvuru yaptığını, bunun da çeşitli sıkıntılara neden olduğunu vurgulayan Tosun, yeni sistemde başvuruların Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden gerçekleştirildiğini, işlemlerin tek bir birim tarafından takip edildiğini, avukat ve vatandaşların icra dairelerine gelmeden sistem üzerinden dosyayı takip edebildiği için şeffaflığın da sağlandığını anlattı.
Yeni sistemde icra dairelerinin artık para takibi yapmadığını, parasal işlemlerin bankalar üzerinden yapıldığını kaydeden Tosun, "İcra daireleri artık parayla uğraşmıyor. Paranın giriş çıkışı bankalar üzerinden yapıldığı için olası bir şaibeyi de önlemiş olduk. Umut ediyorum daha olumlu sonuçlar elde edeceğiz. İcra daireleri ceza yargılamalarının infazını cumhuriyet savcılıkları aracılığıyla ceza infaz kurumu yapıyor" dedi.
Tosun, söz konusu uygulamayla mağduriyetlerinin de önüne geçileceğine işaret ederek, uygulamayla elde edilecek kazanımları şöyle sıraladı:
"Vatandaşlarımız kaliteli, hızlı ve adil hizmet alacak. Her şey elektronik ortamda yapılacağı için şeffaflık sağlanacak. Personel kendi alanında uzmanlaşacağı için işin kalitesi ve etkinliği artacak. Sistem üzerinden avukatlar ve vatandaşlar dosyalarını takip edebilecek, müdahil olacak. İsraf ve düzensizlik önlenecek, tüm işler disipline olacak. Tüm dosyalar tek bir sistem üzerinden takip edilebilecek. Devlet önemli ölçüde kazanç elde edecek."
Son Dakika › Yerel › Pilot İcra Uygulaması' ile Daha Kaliteli Hizmet Verilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?