Ramazan Ayında Çocukların Zorlu Yayla Yaşantısı - Son Dakika
Yerel

Ramazan Ayında Çocukların Zorlu Yayla Yaşantısı

Ramazan Ayında Çocukların Zorlu Yayla Yaşantısı

Iğdır'da okulların tatil olmasıyla aileleriyle yaylaya çıkan çocuklar, ramazan ayında iftar saatine kadar sürü otlatarak zamanlarını geçiriyor

26.07.2013 12:06

EMRAH KOCABEY - Okulların tatil olmasıyla aileleriyle yaylalara çıkan çocuklar, ramazan ayında iftar saatine kadar sürü otlatarak zamanlarını geçiriyor.

Korhan yaylasında yaşları 5-15 arasında değişen çok sayıda çocuk, bölgede gün boyu hayvan otlakarak ailelerine yardımcı oluyor.

Boş zamanlarında oyun oynama fırsatı da bulan çocuklar, iftar saatinin yaklaşmasıyla hayvanları otlattıkları bölgelerden alarak, kaldıkları çadırlara ulaşıyor.

Bölgede sürü otlatan çocuklardan Ömer Dağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaylada zamanlarının büyük bölümünün bu işi yaparak geçtiğini söyledi.

Doğu'da çocuk olmanın zor olduğunu anlatan Dağ, "Bölgedeki çocuklar çocukluklarını iyi yaşayamıyor. Biz her yıl bu yaylalara çıkıyoruz. Ailelerimiz hayvancılıkla uğraştıkları için biz de onlarla yaylalardayız. Burada koyun otlatıp diğer işlerde de ailemize destek olmaya çalışıyoruz" dedi.

"Televizyon izlemeyi özlüyoruz"

Yaylada elektrik olmadığını, bu nedenle akşam saatlerinde zamanın geçmediğini ifade eden Dağ, "Yaylaya çıktığımız için 4 ay televizyon izleyemiyoruz. En çok çizgi film izlemeyi özlüyoruz. Biz de burada boş zamanlarımızda bir araya gelerek farklı oyunlar oynayarak vakit geçirmeye çalışıyoruz. Tabii ilk görevimiz ailemize destek olmak. İş zamanı herkes işine gider. Genelde öğle saatlerinde bir araya gelip oyun oynama fırsatımız oluyor" diye konuştu.

Sabahın ilk ışıklarıyla uyanarak sürüleri otlatmaya götürdüklerini anlatan Dağ, şunları kaydetti:

"Sabah çok erken uyanıyoruz. Bazen daha güneş doğmadan uyanıyoruz. Çünkü sürünün güneş doğmadan otlaması gerekiyor. Ailemiz bizim için fedakarlık yapıyor. Bizim de onlar için fedakarlık yapmamız gerekiyor. Benim gibi bu bölgede çok sayıda çocuk var. Bu zorlukları çekince okumak bize çok tatlı geliyor. Onun için okumak için mücadele veriyoruz."

Songül Dağ da yaylada zamanlarının çalışmakla geçtiğini belirterek, "Bizim için tatil okullar açılınca başlıyor. Çünkü burada zor bir hayat yaşıyoruz. Bazen çok soğuk oluyor. Dolayısıyla soğuktan olumsuz etkileniyoruz. Çadırlar da yaşamak çok zor ama yapacak bir şey yok. Ailemiz nerede olursa bizde orada oluruz" ifadelerini kullandı. - Iğdır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ramazan Ayında Çocukların Zorlu Yayla Yaşantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement