Roman Hakları Savunucusu Hacer Foggo Urla'da - Son Dakika
Yerel

Roman Hakları Savunucusu Hacer Foggo Urla'da

Roman Hakları Savunucusu Hacer Foggo Urla\'da

Yaklaşık 10 yıldır Romanlarla ilgili çalışmalar yürüten Avrupa Roman Hakları Merkezi Türkiye İnsan Hakları Gözlemcisi Hacer Foggo, Urla Belediyesi'ni ziyaret etti.

11.02.2014 13:59

Yaklaşık 10 yıldır Romanlarla ilgili çalışmalar yürüten Avrupa Roman Hakları Merkezi Türkiye İnsan Hakları Gözlemcisi Hacer Foggo, Urla Belediyesi'ni ziyaret etti. Urla Belediyesi'nin İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü iş birliğiyle oluşturduğu Sıra Mahallesi Romanlarıyla ilgili Cennet Mahallesi Projesini değerlendiren Foggo, "Bu proje hem Türkiye, hem de Avrupa'ya örnek olacak" dedi.

"İzmir'e geldiğimde, Urla Belediyesi'nin yapmış olduğu Sıra Mahallesi Romanları için yapılan Cennet Mahallesi projesini görünce çok umutlandım. Bu proje hayata geçtiği zaman hem Türkiye'deki, hem de Avrupa'daki Romanlara örnek olacak." diyen Foggo, şöyle konuştu:

"Bu projede en önemli olan ve bugüne kadar yapılmayan şeyi Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu yapmış. Bugüne kadar, belediyeler, devlet ya da her hangi başka bir kuruluş masanın karşısına Romanları oturtturmadan, kendi fikirlerine göre projelerini tasarladılar. Onların amacı kentin merkezindeki yoksul insanları şehrin dışına atmak ve yerine avmler yapmaktı. O projeler, karın hesabına yönelikti, insanın yararına değil. Mahalleyi mahalle yapan yardımlaşma, komşuluk gibi mahalle kültürü ortadan kalktı. Burada en önemli şey belediyenin insanları masanın karşısına oturtması ve ne istiyorsunuz, nasıl bir yerde yaşamak istiyorsunuz diye sorması. Yaşayacakları evlerin biçiminin dışında, "nasıl geçiniyorsunuz?" sorusu, sorulmadı bugüne kadar. Orada kaç tane engelli, kaç tane işsiz, kaç tane kadın var, kaç çocuk okula gidiyor, kaçı gitmiyor araştırılmalı ve proje böyle yapılı. Bu proje sayesinde istihdam da gerçekleştirilecek. Hurdacılık, çiçekçilik yapan kişiler bu evlerde masraflarını karşılayamaz ama Urla Belediyesi, istihdam, sosyal yaşam merkezleri, çocuklar için etüt merkezleri, okuma yazma salonları düşünmüş. Meslek edindirme kursları uygulayacak. Bu bakımdan ben çok beğendim bu projeyi. Urla Belediyesi'nin ve Yüksek teknoloji Enstitüsünün desteğiyle çok güzel bir proje ortaya çıkmış. Yüksek geliri olan insanlar için düşünülen villa, rezidans projelerinde sağlanan imkanları Urla Belediyesi yoksul mahaller için de düşünmüş. Ben Urla'daki Roman mahallesine gittim. Bu projeyi çok istiyorlar, çok hevesliler. Sabırsızlıkla projeyi bekliyorlar. Çünkü bu proje onlara ait. Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu ben böyle istiyorum, bu da sizin projeniz dememiş. Diğer projelerde belediye başkanları kendi hayallerini gerçekleştiriyorlar. Burada ise Romanların rüyaları gerçekleşiyor. Bu yüzden bu proje onları çok mutlu edecek." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Roman Hakları Savunucusu Hacer Foggo Urla'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement