Safranbolu Fatih Anadolu Lisesi'nden Tubitak Başarısı - Son Dakika
Yerel

Safranbolu Fatih Anadolu Lisesi'nden Tubitak Başarısı

Safranbolu Fatih Anadolu Lisesi\'nden Tubitak Başarısı

Safranbolu Fatih Anadolu Lisesi TUBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından bu yıl 44.'sü düzenlenen TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri sergisine coğrafya dalında katılım hakkı kazandı.

07.03.2013 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Safranbolu Fatih Anadolu Lisesi TUBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından bu yıl 44.'sü düzenlenen TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri sergisine coğrafya dalında katılım hakkı kazandı.

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Fatih Anadolu Lisesi coğrafya öğretmeni Akın Uğurlu danışmalığında öğrenciler Merve Yalçın ve Emre Kıraç tarafından coğrafya kategorisinde hazırlanan 'Lise öğrencilerinin yakın çevrelerindeki kültürel mirası farkındalık düzeyleri ve korumacılık bilinçlerinin irdelenmesi, 'Safranbolu örneği' isimli proje TUBİTAK tarafından kabul edilerek 26-28 Mart tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi fuar alanlarında sergilenmek üzere davet edildi. Fatih Anadolu Lisesi Müdürü Metin Ergün, TÜBİTAK tarafından bu yıl 44.'sü düzenlenecek olan Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projelerine okul olarak müracaat ettiklerini

ve projelerinin sergilenmeye değer bulunduğundan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Coğrafya öğretmeni Akın Uğurlu, projelerinin coğrafya kategorisinde bu yıl ilk defa katıldıklarını ve güzel bir sonuç aldıklarını söyleyerek, "Projemizin konusunda ise yakın çevremiz Safranbolu, zengin kültürel mirasını koruyabilme gayretinden dolayı 1994 yılında, UNESCO tarafından "Dünya Kültürel Miras" listesine alınmıştır. Bu koruma gayret ve bilincinin bugünün gençleri tarafından gelecekte de sürdürülüp, sürdürülemeyeceği merak konusuyken, Safranbolu'nun kültürel miras unsurlarının, genç kuşaklardaki farkındalık düzeyinin ve korumacılık bilincinin irdelenmesi oldukça önemli olmaktadır. Genç kuşakların, kültürel mirasa sahip çıkıp, geleceğe aktarabilmesi için önce bu potansiyelin farkında olması gerektiğini düşünerek, Safranbolu'da Anadolu Liselerindeki öğrencilerin farkındalık ve korumacılığa dair bilinç düzeyleri araştırılmıştır. Çalışma literatür taramasıyla başlamıştır. Böylece, araştırma ekibimizin çalışmaya dair bilgi düzeyinin yükseltilmesi, tutarlı bir dil sisteminin geliştirilmesi ve konu ile alakalı olarak farkındalılığın belirlenmesine yönelik kurgulanacak anketin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Anket için Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki 4 Anadolu lisesinde öğrenim gören öğrenciler hedef kitle olarak seçilmiştir. Daha sonra SPSS 16 programıyla anket değerlendirilmiştir. Araştırmanın son aşamasında anket verilerinden yola çıkarak araştırmanın hipotezleri sınanmış ve elde edilen bulgularla araştırmanın sonuç ve tartışma kısmı oluşturulmuştur. Sonuçta, öğrencilerin çoğunluğun Safranbolu'daki kültürel miras unsurlarının isimlerini bildiği, ancak eserler hakkındaki tarihi ve kültürel bilgi birikimlerinin yetersiz olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Bu sonuç, öğrencilerin kültürel mirasa dair farkındalıklarının düşüklüğünü de ifade etmektedir. Öğrencilerin, Safranbolu'ya ait mekansal değerlere sahip çıkma bilinçlerinin ise gelişmiş olduğu sonucuna ulaşılmış ve konuyla ilgili çeşitli öneriler sunularak çalışma bitirilmiştir" dedi.

Öğrencilerden Merve Yalçın, proje kapsamında öğrencilerin çok ciddiye almadıkları sonuçlara ulaştıklarını ve güvenilir bir şekilde bunları bilgisayar ortamına geçirdiklerini söyledi. Emre Kıraç, 4 Anadolu lisesinde 352 öğrenciye 30 soru sorulduğunu ve 10 bin 560 cevabın bilgisayar ortamına aktarıldığını çok ilginç sonuçların ortaya çıktığını anlattı. - KARABÜK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Safranbolu Fatih Anadolu Lisesi'nden Tubitak Başarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement