Şanlıurfa'nın Mutfak Gelenekleri Korunuyor - Son Dakika
Yerel

Şanlıurfa'nın Mutfak Gelenekleri Korunuyor

Şanlıurfa\'nın Mutfak Gelenekleri Korunuyor

İster Urfa kebabı, ister borani veya ağzı açık olsun, Şanlıurfa sayısız yöresel yemeğiyle tüm ülkede biliniyor. Belediye de müzesiyle yerel kültürün korunmasını amaçlıyor

18.09.2013 15:53

Yöresel kıyafetler giyinmiş kadınların balmumu heykelleriyle şehir yemeklerinin üretilişinin ve hazırlanışının sergilendiği Urfa Mutfak Müzesi, aç turistler tarafından tıka basa dolduruluyor. Kadın şefler, geleneği yaşatma ve kadınlara istihdam imkanı tanıma amacıyla yemek kursları veriyor. Şanlıurfa Belediyesi tarafından restore edildikten ziyarete açılan müzeye yaptığı ziyaretin ardından nostaljik duygularla dolan 72 yaşındaki Mehmet Çiçek, "Nerede o eski lezzetli yemekler?" sözlerinin ardından müzenin amacı için "çok faydalı bir iş" diyerek duygularını anlattı.

Çiçek, "Umarım kadınlar bu eski lezzetli yemekleri yeniden yapmaya başlarlar" dedi.

Müzede ders veren Hatice İnan, "Kadınlarımıza Urfa yemeklerini yapmayı ve servis etmeyi anlatıyoruz" dedikten sonra kadınların bu yemekleri öğrenmeleri durumunda para kazanabilecekleri bir meslek sahibi olacaklarını söyledi.

Öğrenci Fatma Doğan ise "Bildiğim yemekleri daha lezzetli yapacağım ve kurs belgesi alarak iş imkânı bulacağım. Urfa'da zengin mutfak mirasının yitip gitmesine engel olmanın gururunu yaşıyorum." dedi.

Borani yemeğini ileriye taşımayı hedeflediğini kaydeden, "Üzerine zeytinyağı gezdirilmiş kuzu eti düdüklü tencereye dizilir ve kavrulur. Önceden suda beklemiş nohut süzülür, tencerede etle çevrilir ve börülce eklenir. Sıcak su koyulan tencerenin kapağı kapatılır, pişmeye bırakılır. Diğer yanda pancarını sapları incecik kıyılır, yıkanır, süzülür ve haşlanmaya bırakılır..." diyerek borani yemeğinin tarifini anlattı.

Doğan, "Fırındaki yemek piştiğinde birçok baharat birbiriyle kaynaşır ve bir süre daha kaynar, sotelenir. En sonunda da üstüne yoğurt gelecek şekilde et suyunda servis edilir." dedi.

(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Şanlıurfa'nın Mutfak Gelenekleri Korunuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement