Sarıkamış'ta Süt Üretim Tesisinin Temeli Atıldı - Son Dakika
Yerel

Sarıkamış'ta Süt Üretim Tesisinin Temeli Atıldı

Sarıkamış\'ta Süt Üretim Tesisinin Temeli Atıldı

Kars'ın Sarıkamış İlçesine bağlı Asbuğa Köyü'nde AB standartlarına uygun Hanife Zenci'ye ait Salih Zenci Süt Üretim Tesislerinin temeli düzenlenen törenle atıldı.

13.09.2013 12:29

Kars'ın Sarıkamış İlçesine bağlı Asbuğa Köyü'nde AB standartlarına uygun Hanife Zenci'ye ait Salih Zenci Süt Üretim Tesislerinin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Törende açılış konuşmasını yapan Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök, Sarıkamış ve bölge çiftçileri için örnek bir proje olduğunu emeği geçenlere teşekkür ettiğini söyledi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kars İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt'ta yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği standartlarında yatırımların kurulmasına destek vererek, ildeki hayvancılık sektörünün ilerlemesine katkı sağlamaya devam edeceklerini belirtti.

Temeli atılan projenin toplam tutarının yaklaşık 1,9 Milyon TL. olduğunu belirten Bozkurt, TKDK katkısının 1,2 milyon TL civarında olacağını, TKDK'nın bu projeye hibe verme oranının yüzde 65 olduğunu vurguladı.

Bozkurt, 65 başlık olarak tasarlanan bu proje kapsamında işletmedeki toplam hayvan sayısının, buzağı, dana ve düvelerle birlikte 132 olacağını, kurulan modern tesislerle İl'de yılın her günü süt üretiminin hijyenik koşullarda sağlanabileceğini ifade etti.

Bozkurt; "Kars'ta yaklaşık 4 yıl içerisinde birçok başvuru sahibi ve sektör temsilcisiyle görüştük. Yatırımlarla ilgilenen arkadaşlarla görüştük, bu görüşmeler sonucunda elde ettiğimiz netice şu anda bizi tatmin edecek durumda. İnşallah önümüzdeki süreçte bunun gibi yatırımlar diğer yatırımcılarımıza örnek olacak. Önce ilimizin, sonra bölgemizin daha sonra ülkemizin kalkınması için bir model olacak" dedi.

Bozkurt, Halihazırda devam etmekte olan 11. Başvuru Çağrı Dönemi kapsamında da proje kabulü yapılacağını kaydeden Mustafa Bozkurt, detaylı bilgilerin www.tkdk.gov.tr internet adresinden veya 444 85 35 no'lu yardım masası numarasından edinilebileceğini, yatırım yapmayı düşünen kişilerin bu desteklerden faydalanmasını temenni ettiğini vurguladı.

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Düzgün'de suni tohumlama ile birlikte besicilik ve sütçülüğün önemine değinerek, "Biz Kars'ta sadece hayvandan elde ettiğimiz buzağıyı dana ve tosun olduktan sonra satıp ondan gelir elde etmişiz. Bu hayvanları besiye alıp daha fazla kar etme yoluna gitmiyoruz. İkincisi bir işletmede et veriminin yanında süt verimi de ona gelir sağlayacak verim özelliklerindendir. Sütçülük boyutuna da el atmadığımız sürece en ufak bir krizde kuraklıkta şunda bunda problemde hemen sıkıntı çekmeye başlarız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından süt üretim tesissinin temeli atıldı. Temel atma törenine, Sarıkamış Kaymakamı Muhammed Gürbüz, Belediye Başkanı İlhan Özbilen,İl Genel Meclisi üyeleri, daire amirleri, Banka Müdürleri, köy muhtarları ile vatandaşlar katıldı.

TEMELİ ATILAN İŞLETMENİN KAPSAMINDA BULUNMASI GEREKENLER

AB standartlarında ahır, kaba kesif yem depoları, silaj çukuru, gübre çukuru, fosseptik çukuru yapılacak ve üretim hijyen kurallarına uygun tesis kurulacaktır. İşletmede maksimum kapasitede 65 adet süt ineği, 22 adet buzağı, 15 adet dana ve 30 adet düve olacak, sürüdeki toplam hayvan sayısı 132 olacaktır. Kurulacak ahır hayvan refahını sağlayacağından yılın her günü süt üretimi yapılabilecektir. İneklerin süt veriminin arttırılması için kaba ve kesif yeme ek olarak hayvanlara süt yemi de verilecektir. Yatırım kapsamında yapılacak yem deposu hayvanların 6 aylık yemlerini muhafaza edecek kapasitede olacaktır. Projenin başında başvuru sahibi bulunacaktır ancak hayvanlar ve ahırla daha fazla ilgilenilebilmesi ve AB standartlarına yeter koşulların sürekli takip edilebilmesi için 2 yeni istihdam sağlanacaktır. Bunlardan biri hayvanlar ve ahırla ilgilenecek bakım personeli, diğeri ise veteriner hekim olacaktır. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sarıkamış'ta Süt Üretim Tesisinin Temeli Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement