Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Nüket Beler Pamukçu, sınav kaygısı yaşayan öğrencinin başarısında belirgin bir düşüş gözlendiğini belirtti.
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde 'Halka Açık Konferanslar' kapsamında Psikiyatri Uzmanı Dr. Nüket Beler Pamukçu tarafından 'Sınav Kaygısı ve Başa Çıkma Yöntemleri' konusu anlatıldı.
Sınav kaygısının; öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlandığını ifade eden Dr. Pamukçu, şöyle konuştu:
"Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin yaşanabilecekler ve sınav sonrası kazanımlara verilen önem sınav kaygısını oluşturmaktadır. Sınav kaygısı bunalıma eğilimli kişilerde daha sık görülmekle birlikte, sosyal çevrenin beklentileri ve baskısı da önemli bir etkendir."
Sınav kaygısının huzursuzluk, endişe, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, taşikardi, titreme, ağız kuruluğu, iç sıkıntısı, terleme, uyku düzeni bozuklukları, karın ağrıları gibi bedensel yakınmalarla, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, kendine güvende azalma, kendini yetersiz ve değersiz görme gibi bir takım belirtiler gösterdiğini de anlatan Dr. Pamukçu, şöyle devam etti:
"Sınav kaygısı yaşayan öğrencinin başarısında belirgin bir düşüş gözlenir. Ders çalışmayı erteleme, sınav ve hazırlığı hakkında konuşmayı reddetme vardır. Soru sorulmasından rahatsız olurlar. Dikkat dağınıklığı, odaklanamama vardır."
Karın ağrısı, mide bulantısı, terleme, uyku düzensizliği, iştahsızlık ya da aşırı yeme, genel mutsuz bir ruh hali gibi fiziksel şikayetlerde de dikkat çeken bir artışın olmasının sınav kaygısını düşündürmesi gerektiğini belirten Dr. Pamukçu, çok çalışılmasına karşın performans düşüklüğünün de kaygının varlığını gösterdiğini dile getirdi.
SINAV KAYGISININ ETKİLERİ
Dr. Pamukçu, öğrencinin farkında olmadan kendi davranışını denetleyemez hale gelmesine neden olan sınav kaygısının etkileriyle ilgili ise şu bilgileri verdi:
"Sınav kaygısı gerçek dışı beklenti ve yorumlar içerdiğinden yanıltıcıdır. Bunun yanında öğrenilenleri aktaramama, okuduğunu anlamama, düşünceleri organize etmede zorluk, dikkatte azalma, sınavın içeriğine değil kendisine odaklanma, zihinsel becerilerde zayıflama, enerji azlığı, fiziksel rahatsızlıklar sınav kaygısının başlıca etkileridir."
SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMA YOLLARI
Sınav kaygısıyla başa çıkmak için öncelikle gerçekçi olmayan düşünce ve inançların sorgulanması gerektiğine vurgu yapan Dr. Pamukçu, nefes alma ve gevşeme egzersizleriyle kaygıyı bastırmaya değil, onu kabul etmeye ve tanımaya çalışmanın çok daha yararlı olacağını belirtti.
Düşünceleri durdurma tekniği ile dikkatini başka noktalara odaklama tekniğinin sınav kaygısıyla başa çıkmada kullanılabilecek diğer yöntemler olduğunu anımsatan Dr. Pamukçu, sınav öncesi beslenme ve uykuya özellikle dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu:
"Sınav öncesi çalışma alışkanlıklarını ve sınava ilişkin tutumları gözden geçirerek yeni bir zihinsel yapılanma yaratmaya çalışmak gerekir. Zaman iyi kullanılarak sınava yönelik çalışmalar son ana bırakılmamalıdır."
"Sınav sırasında olumsuz düşüncelere karşı farklı bakış açıları geliştirerek, kontrolün kendisinde olduğunu hatırlatma, yanıtlayabileceği sorulardan başlama, hızlı gevşeme, dikkat artırma teknikleri, kontrollü nefes alıştırması sınav esnasında rahatlatıcı yöntemlerden bazılarıdır" diyen Dr. Pamukçu; sınavdan sonra ise kendini ödüllendirmek için keyif veren etkinliklere katılmanın, eksikler üzerine düşünme ve geleceğe yönelik planlamanın yapılabilecek aktiviteler olduğunu anımsattı.
PSİKİYATRİK DESTEK NE ZAMAN GEREKİR?
Dr. Pamukçu " Depresyon, anksiyete bozukluğu, uyku bozukluğu gibi bir ruhsal bozukluğun ortaya çıktığı durumlarda, kaygıyla başa çıkmak için uygun olmayan yollar kullanma, davranış bozukluklarının görülmesi psikiyatrik destek gerektiğinin başlıca göstergeleridir" diyerek konuşmasını bitirdi.
Dr. Pamukçu, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › Sınav Kaygısı ve Başa Çıkma Yöntemleri' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?