Sırta Ekim Tekniği Yüzleri Güldürdü - Son Dakika
Yerel

Sırta Ekim Tekniği Yüzleri Güldürdü

Sırta Ekim Tekniği Yüzleri Güldürdü

Bilecik'in Bozüyük ilçesine bağlı Yeşilçukurca köyünde, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yeni üretim tekniği uygulaması yapılan tarlalarda buğday hasatı gerçekleşti.

14.08.2013 17:06

Bilecik'in Bozüyük ilçesine bağlı Yeşilçukurca köyünde, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yeni üretim tekniği uygulaması yapılan tarlalarda buğday hasatı gerçekleşti. Uygulama, İlçe Müdürlüğü Proje Ofisi Sorumlusu Orhan Karalar'ın koordinatörlüğünde yapıldı.

Çalışmayla ilgili bilgi veren Orhan Karalar, ilçede ilk defa uygulaması yapılan sırta ekim tekniği sonrasında tarlalardaki verimin büyük oranda arttığını söyledi. Karalar, "Emsal tarlalarda dekara ekimi yapılan 20-25 kilogram buğdaydan 150-250 kilogram buğday alınırken, yeni üretim tekniği ile dekara 10 kilogram ekilen deneme tarlalarından 400-500 kilogram verim alındı. Dünyanın değişik yerlerinde uygulaması yapılan sırta ekim tekniği, genelde taban ve eğimi çok az olan sulu arazilerde uygulanmaktadır. Kıraçta ise buna benzer bir uygulamanın başarı getirme ihtimali üzerine, 2010 yılında Dübekli köyünde çiftçi yardımı ile denemesini yaptırdık. Verimde başarı sağlanınca, İlçe genelinde yaygınlaştırılabilmesi için yeni bölge ve denemenin yapılması gerekti. Bu amaçla en uç ve yüksek köylerimizden Yeşilçukurca köyünde, Muhtarımız Ahmet Erik öncülüğünde deneme parsellerini kurduk. Çiftçiler nezdinde kardeşlenmesi az bilinen buğday çeşidi ile yapılan üretimde çok iyi verim alındı. İlçe genelinde esen ters rüzgarlardan dolayı verimin düşük olduğu harman döneminde bu parsellerden alınan verim, mevsimin güzel verimlerinden oldu. Bu çalışma ilçe genelinde ki diğer köylerde de yapılacak" dedi.

Üretici Ahmet Erik ise yaptığı açıklamada; "Yıllardır yaptığımız üretimde dekar başına en fazla bire 5 ve bire 10 alırken, bu uygulama ile bire 16 civarı aldık. Fazladan kullanmadığımız tohum ise bize gübre parası olarak bonus oldu" dedi. - BİLECİK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sırta Ekim Tekniği Yüzleri Güldürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement