Sivas 'Tan "Ekmek İsrafını Önleme" Kampanyasına Destek - Son Dakika
Yerel

Sivas 'Tan "Ekmek İsrafını Önleme" Kampanyasına Destek

Sivas \'Tan "Ekmek İsrafını Önleme" Kampanyasına Destek

Sivas, ekmek israfını önleme kampanyasına destek verecek.

01.02.2013 16:34

Sivas, ekmek israfını önleme kampanyasına destek verecek. İsrafı önlemek amacıyla,şehir genelinde afişleme çalışmaları ve bilgilendirme toplantıları yapılacak.

Vali Yardımcısı Vefa Kaya, Toprak Mahsulleri Ofisi Kayseri Şube Müdürü Salih Aksu ve Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Arslan "Ekmek İsrafını Önleme" kampanyası çerçevesinde görüşmelerde bulundu. Yapılan görüşmeler sonucunda kampanyaya Sivas olarak, afişleme çalışmaları ve bilgilendirme toplantıları ile destek verileceği belirtildi.

Yapılan ortak açıklamada; "Ekmek tüm dünyada insanların en temel besin kaynağı, Türk toplumunun da kutsal değerlerinden birisidir. Tarih boyunca insanoğlunun en çok ürettiği ve tükettiği gıda ürünüdür. Ekmek gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürünüdür. Üretilen ekmeğin önemli bir kısmı gıda olarak tüketilmeyip çöpe atılmakta ya da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Ekmek israfı sebebiyle ekonomik kaybımız, dünya birincisi olduğumuz un ihracatından elde ettiğimiz gelire eşdeğerdir. 2012 yılında yapılan araştırmada Türkiye genelinde 252 fırın, 53 personel yemekhanesi, 53 öğrenci yemekhanesi, 611 lokanta ve otel yetkilileri ile kurumlarda yemek yiyen 552 kişi ile görüşülmüş, ayrıca bin 589 hanede toplam beş bin 662 aile bireyinin öğünlerini nerede yedikleri ve ekmek tüketimi hakkında bilgi toplanmıştır. Bunun sonucunda ekmek üretim ve tüketim verileri ile israf miktarı ve biçimleri ortaya konulmuş, toplumun farklı kesimlerinin ekmekle ilgili tutum ve davranışlarına ışık tutulmuştur.

Ülkemizde günde 25 milyon 295, yılda 9,2 milyon ton ekmek üretilmektedir. Bu oran günde 101 milyon, yılda 37 milyar adet ekmeğe denk gelmektedir. Buna karşılık günde 95 milyon adet ekmek tüketilirken 6 milyon adet ekmek israf edilmektedir. Buna göre ülkemizde yıllık 1,546 milyar TL değerinde 2,1 milyar adet ekmek israf edilmektedir. Bu tutar; 80 hastane, 500 okul, 500 kilometre yol ve onlarca köprü inşasının karşılığıdır. Ekmek İsrafını Önleme kampanyasına bireysel ve toplumsal duyarlılıkla Sivas halkının katkılarını bekliyoruz" denildi. - SİVAS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sivas 'Tan 'Ekmek İsrafını Önleme' Kampanyasına Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement