Siyaset, Mahalli Basına Borçlu - Son Dakika
Yerel

Siyaset, Mahalli Basına Borçlu

Siyaset, Mahalli Basına Borçlu

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, yerel basının, yerel demokrasinin hayat bulmasında en etkili kurumlar arasında yer aldığını söyledi.

24.06.2012 10:30

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, yerel basının, yerel demokrasinin hayat bulmasında en etkili kurumlar arasında yer aldığını söyledi.

Mahalli idareler ile bürokrasinin çeşitli kademelerinin kamu adına denetim görevinin yerel basın üzerinden gerçekleştiğini belirten Arslan, "Yerel basın yönetenle yönetilen ilişkisinde, yönetilenden yana yer alarak denetim işlevini yerine getirmekte, yönetenin yaklaşımlarını dengelemektedir. Bununla birlikte yönetim erkinin kamuya mesajını da sağlıklı bir şekilde aktarmaktadır. Görüleceği üzere yerel basın bir denge mekanizması konumundadır" dedi.

Halkın yönetime katılımı ve siyasal karar mekanizmalarında da yerel basının öne çıktığına işaret eden Mustafa Arslan, "Yerel basın, haber verme temel işlevinin yanı sıra, eğitim, hoşça vakit geçirme, yerel kahramanların üretilmesi, ekonomik haberleşme ve markalaşma, sivil toplumun vücut bulması gibi vazgeçilmez görevler de ifa etmektedir. İktidarı ile muhalefeti ile özellikle siyaset kurumunun mahalli basına ihtiyacı vardır. Yerel siyasetçilerin yaygın basın kuruluşlarında yer bulmaları kolay olamamaktadır. Yapılan araştırmalar da bunu teyit etmektedir. Örneğin Konya 'da bir Belediye Başkanımızın 2011 Yılında adının geçtiği haber ve bu haberlerin yer aldığı mecralara bakalım. Toplam 3 bin 721 haberin 224'ü bölgesel, 387'si yaygın ve 3 bin 110'u yerel mecralarda yer almıştır. Konya'nın Hz. Mevlana'nın şehri olduğu, yerli ve yabancı devlet adamı ile turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği, kültür-tarih, sanayi ve tarım açısından önemli bir merkez olduğu da göz önünde bulundurulursa söz konusu rakamlar daha da anlam kazanmaktadır" şeklinde konuştu.

YEREL BASININ VAR VE GÜÇLÜ OLMASI TOPLUM MENFAATİNEDİR

Mustafa Arslan, yerel siyasetçilerin yaygın mecralara çok kolay bir şekilde giremediğine de işaret ederek, "İster iktidar ister muhalefet milletvekilleri, sivil toplum örgütleri, yerel bürokratlar, bürokratlar, mahalli idareler daha çok

yerel basın yolu ile toplumla buluşabilmektedir. Bu nedenle, 'siyaset,yerel basına borçludur' nitelemesi yanlış olmaz. Bu denli önemli bir denge fonksiyonu ifa eden yerel basının var ve güçlü olması toplum menfaatinedir. Özellikle yerel yayıncılık kamu menfaatinedir. Meclis'te yapılan düzenlemelerde bu hususun göz önünde bulundurulması yerinde olacaktır. Yerel siyasetin aktörlerinin de kendileri için bu kadar büyük önem ifa eden yerel medyayı ihmal etmemesi, açık hava mecralarına verdikleri önem kadar yerel medyayı da ihmal etmemesi gerekmektedir. Zira, meslektaşlarımız, 'haberi biz yapıyoruz, tanıtım billboardlarda yapılıyor' tespiti ve serzenişinde bulunuyor. Yerel basınımız sorumlu yayıncılığına devam edecektir. Hiç bir zaman sorunlu yayıncılık yapmamıştır. Fakat, bu durumu yerel siyasetçilerimizin de fark etmesi gerekmektedir" dedi. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Siyaset, Mahalli Basına Borçlu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement