Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde Kazı Hazırlığı - Son Dakika
Yerel

Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde Kazı Hazırlığı

Soli Pompeipolis Antik Kenti\'nde Kazı Hazırlığı

Mersin'deki Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde, 2014 yılı kazı çalışmalarının gelecek hafta başlayacağı bildirildi Kazı Başkanı Prof. Dr. Yağcı: "Erken Roma dönemine ilişkin önemli buluntular elde etmek istiyoruz"

05.07.2014 12:07

SEZGİN PANCAR - Tarihi izleri milattan önce 2 binli yıllara uzanan Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde gelecek hafta başlayacak 2014 yılı kazı çalışmalarında, erken Roma dönemine ait önemli buluntular elde edilmesi hedefleniyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mezitli ilçesindeki antik kentteki kazı çalışmalarının bu yıl da devam etmesi için gerekli onayın çıktığını bildirdi.

Çalışmalara gelecek hafta başlamayı planladıklarını belirten Yağcı, ilk olarak mimari bütünlük içinde ortaya çıkarılan sütunlu cadde ve Roma dükkanlarında restorasyona yönelik temizlik çalışmaları yapacaklarını söyledi.

Ortaya çıkarılan dükkanların geçmişle ilgili önemli bulgular verdiğini ifade eden Yağcı, "Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da erken Roma dönemine ilişkin önemli buluntular elde etmek istiyoruz. Çünkü burası gerçekten önemli bir yer" dedi.

Antik kentin ziyaret edilebilir hala gelmesi için çalıştıklarının altını çizen Yağcı, "Bu yılki kazılarda, aralarında uzman personellerin, işçilerin ve öğrencilerin olduğu bir ekiple geçmiş tarihi gün yüzüne çıkarmak için çabalayacağız. Kazıların 1,5 ay sürmesi ön görülüyor" diye konuştu.

"Destek vermeye hazırız"

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da Soli Pompeipolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarını önemsediklerini belirterek, desteğe hazır olduklarını kaydetti.

Toprağın altındaki tarihin gün yüzüne çıkarılmasından yana olduklarını ifade eden Tarhan, "Bunun yanı sıra halkın da oralardan yasal sınırlar çerçevesinde yararlanmasını istiyoruz. Bu yönde bir proje hazırladık. Proje, antik kentteki kurallara sabit kalarak, bölgeye yaya yolları, aydınlatma ve oturma yerleri yapımını kapsıyor. Deniz tarafında kalan boş alana çeşitli etkinliklerin yapılabileceği yer ve 10 bin kişiyi ağırlayacak portatif bir tribün düşünüyoruz" dedi.

Tarhan, antik kenti, Mezitli'nin "dünyaya açılan bir kapısı" olarak gördüklerini söyleyerek, bölgedeki sanatsal etkinliklerin de devam edeceğini bildirdi.

Soli Pompeipolis

İlk kazı çalışması, Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından 1999 yılında başlatılan Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde, geçen yıl yapılan ve 37 gün süren kazı çalışmalarında, antik kentin, milattan önce 1. ve milattan sonra 1. yüzyıllarda çok aktif bir liman olduğu ortaya çıktı. 2013 yılındaki kazılarda ayrıca, sütunlu cadde ve Roma dükkanları mimari bütünlük içerisinde açığa çıkarıldı. - Mersin

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde Kazı Hazırlığı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement