Soma'da Ahilik Haftası Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Soma'da Ahilik Haftası Kutlandı

Soma\'da Ahilik Haftası Kutlandı

Soma Mesleki Eğitim Merkezi, Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın işbirliği ile 16-21 Eylül Ahilik Haftası düzenlenen törenle kutlandı.

20.09.2013 21:38

Soma Mesleki Eğitim Merkezi, Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın işbirliği ile 16-21 Eylül Ahilik Haftası düzenlenen törenle kutlandı. Cengiz Topel Meydanı'nda çelenk koyma töreni ile başlayan etkinlikte kalfalıktan ustalığa geçişi simgeleyen 'Şed Kuşatma Töreni' canlandırıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü personelleri ve öğrenciler tarafından canlandırılan tören ilgiyle izlendi.

Törene Kaymakam Vekili Ali Sırmalı, Belediye Başkanı Hasan Ergene, Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, Emniyet Müdürü Okan Arslan, Milli Eğitim Müdürü Tahsin Altunsoy, İlçe Vaizi Emin Yıldırım, Ak Parti İlçe Başkanı Mehmet Ali Özkan, ELİ Müessese Müdür Yardımcısı Süleyman Altıparmak, Belde Belediye Başkanları, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Ayan, Soma Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nadirhan Hızlı, okul idarecileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

AHİLİK NEDİR?

Günün anlamına ilişkin konuşmayı yapan Soma Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Samih İli, Ahilik ile ilgili bilgi verdi. İli, "Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Ülkemizde sayılı organizasyonların araştırmaları ve gayretleriyle yaşatılmaya çalışılan Ahilik ruhunu tanıdıkça yalnızca belli ritüellerden oluşan seramoni olmadığı, aksine Ahilik; iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yiğitliğin, yardımseverliğin, Fedakarlığın, Saygının, Edebin, kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzen olduğu görülmektedir.

Ahilik; sanat ve meslek sahibi olmayan kimseyi eksik kabul eden bir teşkilatlanmadır. Ahilik anlayışında, helal ve haram sınırlarına riayet etmeyenler kınanır idi.

Ahilik; birliğe üye olanların, bir konuda başarılı olmasından önce, ahlaki değerleri ve görgü kurallarını eksiksiz yerine getirmelerini ister. "Ağzını doldurarak yiyeni, yemekten önce ve sonra ellerini yıkamayanı, üstüne dökerek su içeni, birisiyle konuşurken başka yere bakanı, yerlere tüküreni ve büyüklerin önünde yürüyeni" uyarır, uyarıları ciddiye almayanları üyelikten çıkarır ve "pabucunu dama atarlardı".

Ahilik; hakkına razı olmamayı, bir malı değerinden fazla fiyata satmayı, zenginleşme hırsıyla ticaret yapmayı, helal olmayan kazanç yollarına bulaşmayı

batıl sayar. Ahi' olan bir esnaf, dükkanını açıp ilk alışverişini yaptıktan sonra kendisine ikinci bir müşteri geldiğinde "komşuya git! o henüz siftah yapmadı" diyecek kadar komşu hakkını gözetir, "komşusu açken, kendisi tok yatan bizden değildir" prensibiyle dükkanındaki 'hazır müşteri'yi komşusuna gönderirdi.

Ahilikte; diğer esnaf ve zanaatkarlar, 'rakip' değil kardeştir. Çünkü rekabet ahiliği bozduğu gibi çatışmacılığı ve hilekarlığı körükler. Oysa bir 'ahi' komşusunu 'rakip' görerek onu geçip alt etmeyi düşünmek yerine, onu 'kardeş' bilerek 'yardımlaşmayı' ve 'dayanışmayı' vazife sayar. Cenabı Allah'ın; "siz yalnız iyilikte ve güzellikte ve takva konusunda birbirinizle yardımlasın, fakat günah işlemede ve düşmanlıkta yardımlaşmayın" buyruğu yerine getirilmektedir.

'Ahi' olan bir kimse nefsini zinadan, gözünü ve kulağını fenadan, dilini boş laftan, gıybetten ve iftiradan, elini ve midesini haramdan ve kalbini tamahtan korur. Bu ilkeler ahiliğin ana 'yol'udur. Bu düsturları bilerek yahut yanlışlıkla çiğneyenler 'yoldan çıkmış' kabul edilir." dedi.

'DAHA ANLAMLI KUTLAMAK İSTİYORUZ'

Soma Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Ayan ise "'Ahilik sen benim kardeşimsin anlamına geliyor' olsa da sosyal hayatın içinde neler olduğunu da anlatan önemli bir kurumdur. Batılı bilim adamları izlediklerinde Ahiliğin içinde çok önemli değerler bulunduran ve insanı hayrete düşüren çok önemli bir olgu olduğunu saptamışlardır. Ahi Evran Üniversitesi'nde kurulan Ahi Evran Enstitüsü'nün önümüzdeki günlerde çok daha iyi konuları dünya kamuoyuna sunacağı aşikardır. Ahilik, insanı merkeze alan ahlaklı, faziletli, dürüst, yardımsever ve buna benzer birçok güzellikleri bünyesinde barındıran ve bu özellikleri benliğinde toplayan esnaf, sanatkar ve ticaret erbabı yetiştiren anlamlı bilim ve kültür kurumudur. Bu mirasın varisleri olmaktan bugün o teşkilatların devamı olan meslek odalarının mensupları olmaktan son derece mutlu ve gururlu ama bu kadar önemli ve anlamlı bir kültürü tarım yaşamından hızlı sanayi devrimine geçişe ilerleyen teknolojilerden ve gelişen iletişim şartlarından ve buna benzer birçok etkenlerden dolayı o mirası yaşayamıyor olmaktan sadece böyle folklorik törenlerle kutluyor olmaktan dolayı da hüzünlü olduğumuzu söylemek istiyorum. İnşallah değişecek yasalarda daha anlamlı kutlamalara kavuşacağımız günleri görmek ümidimizi söylemek istiyoruz." dedi.

ŞED KUŞATMA TÖRENİ

Daha sonra Ahilik teşkilatında çıraklıktan kalfalığa, ustalığa giden süreçte düzenlenen Şed Törenleri'nden birisi canlandırıldı. Öğrenci ve öğretmenlerce düzenlenen tören ilgiyle izlendi.

Törende Mesleki Eğitim Merkezi'ni başarıyla tamamlayan kalfa, usta ve usta öğreticilere belgeleri protokol tarafından takdim edildi. Ebru ustası Muhammet Çelik'in tören esnasında yaptığı eserlerin protokole hediye edilmesi ve ziyaretler ile program sona erdi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Soma'da Ahilik Haftası Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement