TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri, kazanın meydana geldiği Eynez Maden Ocağı'nda inceleme ve görüşme yapmak üzere Manisa'ya geldi.
Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada Soma'ya daha önce gerçekleştirdikleri ziyarette kazanın yaşandığı Eynez Maden Ocağı'na inemediklerini hatırlatarak, bu ziyarette Soma Kömürleri AŞ'ye ait Eynez ile Işıklar maden ocaklarına inmeyi planladıklarını, daha önce dinledikleri 24 işçiye ek olarak olaydan sağ kurtulan iki madenci ile görüşeceklerini ifade etti.
Ziyarette tutuklu olan şirket yetkilileriyle de görüşeceklerini belirten Alaboyun, şöyle konuştu:
"Halen hapiste olanlar da 4-5 gün boyunca oradaki kurtarma faaliyetlerine çok yoğun şekilde katıldı. Onların da emeklerini göz ardı edemeyiz. Orada çok büyük çaba verildi. Yer üstünde bir kaos, karmaşa, başıbozukluk görüntüsü olsa da yer altında müthiş bir kurtarma operasyonu vardı. İşçilerimizi canlı çıkartmak veya vefat edenleri bir an önce çıkarmak için bir çaba vardı. Biz bunların hepsini takdirle karşılıyoruz. Onların tutuklu olmaları konusunda kesin yargıyı verecek olan yargıdır. Bizim böyle bir ön yargımız yok ama idareciler olarak onlara soracağımız, onlardan öğreneceğimiz, raporun içerisine dahil edeceğimiz konular olacak, o çerçevede buradayız. Manisa'da 4 günlük bir programımız var. Soma'da kazayı yerinde görerek kazaya en yakın kişilerle birlikte değerlendirmek istiyoruz."
Kazanın nasıl olduğuna ilişkin bilgiler
Faciayla ilgili bir süre önce yayınlanan bilirkişi raporunda yer alan tespitlerle, komisyonun tespitleri arasında örtüşme olduğunu kaydeden Alaboyun, buna rağmen bilirkişi raporunda kazanın nasıl olduğuna ilişkin kapsamlı ve aydınlatıcı bir bilgi olmadığını söyledi.
Alaboyun, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Elektrik konusunu, havalandırmayı, sensörleri incelemişler ama kazanın nasıl olduğuna yönelik daha net, açıklayıcı bilgilerin olmasında fayda var. Raporumuzda bunları ortaya koyacağız. Eynez Maden Ocağı'na indiğimizde 9 ayrı bölgede, göçüklerin, kazanın olduğu yerlerle ilgili tespitlerde bulunacağız. Görebildiğimiz kadarıyla bilirkişi heyeti, daha kısıtlı bir bölgeyi inceledi. Biz bilirkişiden biraz daha fazla bilgiye sahibiz. Şöyle ki bizim raporumuz yaklaşık bin 300 sayfayı buldu. Dolayısıyla çok farklı bir ufuk açıyor."
Rapor 50 gün içinde tamamlanacak
Soruşturma komisyonu olmadıklarını, savcı gibi çalışmadıklarını, araştırma komisyonu olduklarını vurgulayan Alaboyun, amaçlarının bu tür kazaların nedenlerini tespit etmek ve bir daha olmaması için ne tür iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınması gerektiğini ortaya koymak olduğunu söyledi.
Komisyon olarak hazırlayacakları rapor için meclisin üç aylık süre verdiğini, bu sürenin bir ay uzatılabileceğini dile getiren Alaboyun, "50 gün süremiz var. Teknik kısımların büyük kısmı zaten yazılmış durumda ama kazanın oluşumu ve bizim tespit ve önerilerimiz bölümü burada yapacağımız görüşmelerden sonra son şeklini alacak" dedi. - Manisa
Son Dakika › Yerel › TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu, Manisa'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?