Sorgun'lu Öğrenciler Yılın Bilim Adamını Seçti - Son Dakika
Yerel

Sorgun'lu Öğrenciler Yılın Bilim Adamını Seçti

Sorgun\'lu Öğrenciler Yılın Bilim Adamını Seçti

Yozgat'ın Sorgun İlçesine bağlı Araplı Kasabası Hacı İbrahim Şimşek Ortaokulu öğrencileri "Göktürk-2" uydu projesiyle yer alan 4 bilin adamından biri olan Prof.Dr.Rahmi Güçlü'yü yılın bilim adamı seçtiler.

10.04.2013 15:14

Yozgat'ın Sorgun İlçesine bağlı Araplı Kasabası Hacı İbrahim Şimşek Ortaokulu öğrencileri "Göktürk-2" uydu projesiyle yer alan 4 bilin adamından biri olan Prof. Dr. Rahmi Güçlü'yü yılın bilim adamı seçtiler.

Sorgun'a bağlı Araplı Kasabasında düzenlenen programa Yozgat Vali Yardımcısı Yavuz Güner, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Rahmi Güçlü, İlçe Kaymakamı Levent Kılıç, Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, Yozgat Defterdarı Mustafa Işık, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Belde Belediye Başkanları, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Araplı Kasabası Hacı İbrahim Şimşek Ortaokulu Müdürü Yasin Yılmaz tarafından başlatılan yılın bilim adamı seçiminde öğrenciler "Göktürk-2" uydu projesiyle yer alan 4 öğretim üyesinden bir olan aslen Yozgat'lı Prof.Dr. Rahmi Güçlü'yü yılın bilim adamı seçtiler.

18 Aralık 2012 tarihinde Göktürk-2 uydu projesinin Çin'de gerçekleştirilen fırlatma programında ve uydunun yapımında görev aldığı için çok mutlu olduğunu belirten Prof.Dr. Rahmi Güçlü "Yapımına 2007 yılında başlanan Göktürk-2 uydusu 2012 yılında tamamlandı. Göktürk-2 uydusu TÜBİTAK öncülüğünde TÜBİTAK Uzay Enstitüsü ve TUSAŞ tarafından gerçekleştirilmiş olan bu kapasitedeki, ilk yerli yer gözlem uydusudur. Başarılı bir fırlatmayla 696 km menzile yerleştirilmiş olan uydumuzun tüm birimleri başarılı bir şekilde çalışmakta olup, görüntüler alınmaya başlandı. Bağımsız ve büyük ülke olma yolunda, ülkemizi gururlandıran önemli bir başarıya imza atıldı.Bundan sonra, başka ülkelere ihtiyaç duymadan gerekli tüm bilgilere, doğru bir şekilde ülkemiz sahip olacaktır."dedi.

Prof. Dr. Rahmi Güçlü, Dünyada 25 ülkenin uyduya sahip olduğunu, Türkiye'nin ise kendi uydusunu yapan sadece 9 ülkeden birisi olduğunu belirtti. Bunun çok önemli bir başarı olduğunu belirtip, uydumuzu yaparak teknolojide en ileri seviyenin yakalandığını ifade eden

Güçlü, "Gerekli irade ortaya konulup imkanlar tanındığında, kendisine güvenen yetişmiş insan gücümüzle her şeyi yapabileceğimiz bir kez daha kanıtlanmış olduk" dedi.

Güçlü, Göktürk-2 uydusunun tasarımının, yüzde yüz TÜBİTAK Uzay ve TUSAŞ'daki mühendislerimize ait olduğunu sadece 3-4 parçanın yurt dışından alındığını, bundan sonraki projelerde ise bunların da Türkiye'de üretilmesinin söz konusu olduğunu sözlerine ekledi.

Yozgat Vali Yardımcısı Yavuz Güner ise, Göktürk-2 uydu projesinin Türkiye için çok önemli bir proje olduğunu bu proje içerisinde bir Yozgat'lınında bulunması kendilerine ayrı mutluluk kattığını belirtti.

İlçe Kaymakamı Levent Kılıç ise, Türkiye'nin artık gelişmiş ülkeler arasında yer aldığını Göktürk-2 uydu projesiyle Türkiye bilim dalında çok önemli bir projeye imza attığını, bu proje içerisinde yer alan Prof Dr. Rahmi Güçlü beyi kutladığını söyledi.

Konuşmaların ardından Hacı İbrahim Şimşek Ortaokulunda Göktürk-2 ve Prof. Dr. Rahmi Güçlü konulu maket, resim ve hayalim konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere çeşitli ödüller verildi. Program sergi açılışı ve öğle yemeğinin ardından son buldu. - YOZGAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sorgun'lu Öğrenciler Yılın Bilim Adamını Seçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement