Sosyal Güvenlik Bilgilendirme" Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Sosyal Güvenlik Bilgilendirme" Toplantısı

Sosyal Güvenlik Bilgilendirme" Toplantısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Adana Sanayi Odası (ADASO), Adana Ticaret Odası (ATO) ve Adana Ticaret Borsası(ATB) işbirliğiyle düzenlenen "Sosyal Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı" yapıldı.

02.10.2013 15:45

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Adana Sanayi Odası (ADASO), Adana Ticaret Odası (ATO) ve Adana Ticaret Borsası(ATB) işbirliğiyle düzenlenen "Sosyal Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı" yapıldı.

Adana Sanayi Odası Salonu'nda gerçekleşen toplantıda konuşan ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, toplantının önemli başlıklarından biri olan kayıt dışı istihdam, nedenleri, sonuçları ve işleyişi bakımından karmaşık ve çok boyutlu bir alan oluşturduğu gibi beraberinde çeşitli sorunlar da getirdiğini söyledi.

Kayıt dışı istihdamın devlete karşı yükümlülüğünü yerine getiren firmalar açısından haksız rekabete de yol açacağını belirten Kıvanç, "18 Eylül'de TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2013 Haziran ayı itibariyle Türkiye'de yaklaşık 10 milyon kayıt dışı istihdam söz konusudur. Yol açtığı sorunlar göz önüne alındığında bu rakamın önemi ve etki alanının genişliği ortaya çıkmaktadır. Ocak 2013'te yürürlüğe giren yeni kanunun ülkemiz açısından son derece önemli olduğunu düşünmekteyim. Zira, Türkiye iş kazaları bakımından dünyada 3. Avrupa'da ise 1. sırada yer alıyor" dedi.

ATO Başkanı Atila Menevşe ise yaptığı konuşmada sosyal güvenliğin iş ve çalışma hayatındaki en temel kavramlardan biri olduğunu vurgulayarak sosyal devlet ilkesi ve toplumsal yaşamın temel dayanaklarından biri olduğunu söyledi.

İnsanların doğum anından ölüm anına kadar geçen yaşam sürecinin her anında sosyal güvenlik adı altında toplumsal bir koruma ve güvence altında olduğunu vurgulayan Menevşe, "Sosyal güvelik, doğumi hastalık, iş kazası, işsizlik, iş göremezlik, yaşlılık ve ölüm gibi insan yaşamının olağan sosyal olguları karşısında bireylerin ekonomik ve sosyal güçsüzlüklerinin toplum eliyle ve bir dizi kamusal önlemle telafisi ve işçi ve iş verenin altına alınmasıdır. Sosyal devlet ve modern toplum olmanın en temel nitelikleri arasında olan ve ülkelerin gelişmişlik düzeyinin tespitinde en temel kriterlerden biri olan sosyal güvenlik düşüncesi, gelişen ekonomiye paralel olarak son 15 yılda hızlı bir gelişim sürecine girmiştir. Her geçen gün yeni yasal düzenlemelerle çalışma ve toplum hayatı daha güvenli bir hale getirilmektedir" diye konuştu.

Toplantıda, "Kayıtdışı İstihdamla Mücadelede Yenilikçi Yöntemler", "Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları", "Sosyal Güvenlik Mevzuatı Kapsamında İşveren Uygulamaları", "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Uygulaması ve İşverene Getirdiği Yükümlülükler" konuları anlatıldı.

Toplantıya, SGK İşverenler Prim Daire Başkanlığı Şube Müdürü Eyüp Sabri Demirci, ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü İSG Uzmanı Kenan Yavuz, SGK Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Denetmen Ömer Faruk Batur, SGK İşverenler Prim Daire Başkanlığı Şube Müdürü Nejat Deniz, TOBB Mali ve Sosyal Politikalar Müdürü Murat Aydın ve TOBB İktisadi Raporlama ve İstatistik Müdürlüğü/Uzman Sema Kaynak da katıldı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sosyal Güvenlik Bilgilendirme' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement