Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, "Geliştirdiğimiz projeler ve yaptığımız çalışmalar ile Adana'yı geçmişte olduğu gibi bugün de, özellikle sanayi ve tarım sektörlerinde Türkiye'nin lokomotif şehirlerinden birisi haline getirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Sözlü, yaptığı açıklamada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, milli mücadele fikrinin doğduğu şehir olarak tanımladığı Adana'da, aynı mücadele ruhuyla bir yerel ve bölgesel kalkınma hamlesi başlattıklarını ifade ederek, "Geliştirdiğimiz projeler ve yaptığımız çalışmalar ile Adana'yı geçmişte olduğu gibi bugün de, özellikle sanayi ve tarım sektörlerinde Türkiye'nin lokomotif şehirlerinden birisi haline getirmeyi hedefliyoruz. Ülkemizi de, Adana'yı da kurtaracak olan güç, girişimci güçtür. Adana'da sanayicinin, yatırımcının önünü açarak daha çok üretmelerine, iş yapmalarına, Adana'nın zenginleşmesine katkı koymalarına imkan tanımak, onların çalışmasını kolaylaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Kentsel dönüşüm, sanayi için de gerekli. İmarlı sanayi alanlarını çoğaltmayı planlıyoruz. Ayrıca Adana'nın gelişen sanayisi için köprüler kuruyor, yol genişletme ve altyapı çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki süreçte Adana'da sanayi üretiminin ikiye katlanması için uygun ortamı sağlamak gibi bir hedefimiz var. Bu amaçla hem kendi yatırımcımızın işini kolaylaştırmak, hem de dışarıdan gelecek yatırımcılar için uygun koşullar oluşturmak adına önemli plan ve projelerimiz mevcut. Yatırımcımızın önünü açarken, herhangi bir siyasi görüşe göre hareket etmiyoruz. Adana'ya değer kazandıracak her projeyi destekliyoruz" dedi.
"ADANA SÜS BİTKİLERİ ÜRETİM MERKEZİ OLACAK"
Adana'nın bereketli topraklarını ve tarım arazilerini imara açmayı kesinlikle düşünmediklerini ifade eden Başkan Sözlü, "Çünkü tarım ürünlerinin Çukurova için stratejik önemi var. Tarım üreticisini desteklemek adına, tarımı ekonomik olduğu kadar stratejik bir faaliyet haline getirecek çalışmalar yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak bölge ekonomisinin canlanmasına katkı sağlayacak olan 'Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ve Pazarlaması İçin Fizibilite Çalışması Projesi'ni hayata geçirdik. Çukurova Kalkınma Ajansı'na sunulmuş ve desteklenmesi uygun görülmüş bu projenin Hollandalı ortakları var. Adana'da üretilen çiçeklerin, Hollanda Çiçek Borsası'nda pazarlanmasını sağlayacak olan bu proje, Türkiye-Hollanda ilişkilerinin gelişmesinde de önemli rol oynayacak. Projenin pilot uygulamasında Hollanda'dan gelen uzmanlar eşliğinde,13 çeşit çiçeğin deneme ekimi 3 dönüm alanda gerçekleştirildi. Adana iklimi ve toprak koşullarında, altı çeşitte başarılı olundu. Bu sene yedi ana çeşit olmak üzere 35 çeşit bitki, 11 ton soğan ve tohumunun ekimleri yaklaşık 140 dönümde gerçekleştirildi. Soğuk hava ve paketleme tesisi çalışmaları ile ihracata yönelik çalışmalarımız da hızla devam ediyor. Adana'yı, sadece karpuz, kavun, buğday üretiminde değil, ekonomik değeri yüksek süs bitkileri üretiminde de merkez haline getireceğiz" diye konuştu.
"KIRSALDA KALKINMA HAMLESİ"
Başkan Hüseyin Sözlü, geçim sıkıntısından kaynaklı köyden şehre göçün önlenmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini kaydederek, "Yerinde kalkınma ilkesinden hareketle ilçelerde ve kırsalda tarımın, hayvancılığın güçlenmesi, üretimin artması ve çiftçinin yaşadığı yerde mutlu olması için üreticiye hibe destekler vermeyi sürdürüyoruz. Modern sulama sistemleri kurma konusunda da önemli adımlar attık. Aşı ve ilaç desteğinden, sulama göletlerine, ücretsiz fidan dağıtımından, güneş enerjisiyle elektrik üreten panel dağıtımına kadar uzanan geniş bir yelpazede desteğimizi artırıyoruz. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalar sonucunda, 750 bin meyve fidanı, 320 bin çilek fidesi dağıttık; 9 yeni sulama projesini hayata geçirdik, 220 yeni jeo membran havuzu oluşturduk ve 580 adet güneş paneli çiftçimizle buluştu. İstihdam sağlayacak her türlü sanayi, tarım ve hizmet projelerine önem veriyoruz. Buna bir örnek de, Büyükşehir Belediyesi iştiraki olarak kurduğumuz Pozantı Su Fabrikası'dır" şeklinde konuştu.
Adana'da deniz turizmine olduğu kadar yayla turizmine de yoğun rağbet olduğunu hatırlatan Sözlü, "Kozan Göller Yaylası'nın 40 yıllık su problemini sona erdirerek, bölgenin cazibesini artırdık. Aynı katkıyı; Karaisalı'yı Kızıldağ Yaylası'na bağlayan yolu genişleterek ve daha güvenli bir ulaşım güzergahı haline getirerek yaptık. İki aracın yan yana geçemediği Karaisalı Kızıldağ yolunu üç şehitli, uçak inecek hale getirdik. Aynı şekilde Çatalan içme suyunu Karataş'a getirecek projenin temelini atarak, Karataş turizmine destek verdik. Adana'nın geneline Cumhuriyet döneminde hiç görmediği kadar yol hizmeti sunarak, Adana ekonomisi açısından çok önemli bir hizmeti yerine getiriyoruz. Bölge ekonomisinin kilit noktaları olan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'ni ve Ceyhan- Yumurtalık Serbest Bölgesi'ni Adana'ya bağlayan ve oldukça stratejik bir öneme sahip olan Ceyhan- Sarımazı yolunu yaparak, önemli bir açığı gidereceğimizi öngörüyorum. Adana'nın yatırımlarla ilgili psikolojik eşiği aşması durumunda yatırımların geleceğinden eminiz. Adana'nın geleceğiyle ilgili kimsenin karamsar olmaması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi olarak Adana ekonomisini ileriye taşımayı, sanayi üretimini ilk 5 yılda iki katına çıkarmayı, orta vadede de Adana'yı, bugünkü ihracatını defalarca katlayan bir şehir haline getirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
"900 KM İÇME SUYU HATTI DÜŞÜNÜYORUZ"
Göreve geldiklerinde Adana'daki köyleri su ve yoldan mahrum bulduklarını belirten Başkan Hüseyin Sözlü, şöyle konuştu:
"Cumhuriyet döneminde su görmemiş, şebeke gitmemiş yerlerin su sorununu çözüyoruz. 21. yüzyılda Adana'nın yüzlerce köyü susuz, çocuklar bozuk yollarda zorla okula gidiyor. 900 kilometre içme suyu hattı döşüyoruz. Çatalan suyunu Karataş'a götürüyoruz, geçen yıl Yumurtalık'a su götürdük. 900 kilometre; Adana'dan, Fatih'in İstanbul'u fethederken Ulubatlı Hasan'ın burçlara üç hilalli bayrağı, şahadet şerbetini içerken diktiği surların dibine kadar olan mesafedir. Bu paranın kaynağı nedir, ASKİ bunları neyle yapıyor diye merak eden var mı? Tüm bunları yapmak için kaynakları artırıyoruz. Zam yaparak değil, kayıp kaçakları topluyoruz. Ne olduğumuz noktasında değil, ne yaptığımız noktasında farkındalık yaratmak istiyoruz. Metal Sanayi Sitesi içindeki TD 8 deresi 30 yıldır yapılamamış ve pis su deresi olarak biliniyor. Belediye ve DSİ, yıllarca kaynak olmadığı gerekçesiyle yapmamış. 16 milyon liralık işi 5 milyon 900 liraya yaptık. Bütün işlerimizde bu tür tasarrufları yapıyoruz ve hemşerilerimize hizmet için kaynak oluşturuyoruz. İşte kaynak bu. Açık, rekabete dayalı, katılımcıları rekabet ettiren ama kaliteden ödün vermeyen bir hizmet anlayışıyla çalışıyoruz. Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (ASKİ), Sarıçam Bucak Deresi Islahı, Buruk Kanalizasyon Kolektörü ve Akıncılar Yağmur Suyu Kolektörü hizmetleriyle ilgili toplu temel atma töreni 2015 içinde gerçekleştirildi. Kanalizasyon ve içme suyu şebekesi hizmetinin ilk dilimi olarak temeli atılan projeler tamamlandığında, Sarıçam'ın yıllarca kanayan yarası olan su baskınları sorunuyla ilgili önemli yol alınmış olacak. İlçelerimize yol, köprü ve park çalışmalarımız 2015 içinde bütün hızıyla devam etti. Adana Büyükşehir Belediyesi olarak, bir yandan belediyecilik hizmetlerimizle hemşerilerimizin ihtiyaçlarına cevap vermek, sorunları çözmek için çalışırken, bir yandan da sosyal belediyecilik anlayışımızın gereğini yerine getiriyor ve bu yönde faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Merkez ilçelerimizden Sarıçam'da çalışma başlattık ve Adana Büyükşehir Belediyesi Yeni Adana İmar A.Ş. olarak ilk etapta 156 konutluk projede ikinci katlar inşa edilmeye başlandı. Adana Büyükşehir Belediyesi Yeni Adana İmar İnşaat AŞ'nin yaptığı Sarıçam İlimtepe Konutları 99 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Hemen ardından hayata geçirilmesi planlanan ikinci etap için de projelerimiz hazır. Halkımıza ucuz ve kaliteli konut üretme konusunda kararlıyız.
TEMSA'dan 100 adet otobüs satın aldık. Böylece halkımıza toplu taşımada daha kaliteli hizmet verme olanağı buluyoruz. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığımız, kent merkezinde ve ilçelerde çevre düzenleme çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Makine İkmal Daire Başkanlığı ve İtfaiye hizmetinde kullanılmak üzere modern araç alımları gerçekleştirildi. Mezarlıklar Daire Başkanlığı'nın Asri Mezarlık'ta yeni hizmet binasına kavuştu ve kent genelindeki 1200 mezarlıktaki bakım, düzenleme, iyileştirme çalışmalarımız 2015'te aralıksız devam etti.
Toplum sağlığı ve sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde, çok sayıda dairemiz önemli hizmetlere imza atarak, hemşerilerimizin hayatını kolaylaştırma amacıyla çalışma gerçekleştirdi.
Transit taksi durakları oluşturuldu ve böylece Adana'da sorun yaşayan taksici esnafımızın önü açılmış oldu. Pozantı Su Şişeleme ve Paketleme Tesisi'nin temeli atıldı. Adana seyyar istilacılardan korunuyor, Adana'da kavgayı bitirdik, yolları birinci sınıf hale getiriyoruz, kentin altyapı eksiklerini tamamlıyoruz. Su şebekesinin haricinde 200 km altyapı çalışması gerçekleştiriliyor. Hayvan ambulansı, tıbbi atık toplama faaliyetleri ve sağlık taraması gibi hizmetlerimiz de 2015 yılı içinde Adanalılarla buluştu. Ayrıca 100'ün üzerinde sivil toplum kuruluşuna kültür, sanat ve sportif faaliyetlerinde destek sağlandı. Adana Büyükşehir Belediyespor çatısı altında ise binlerce çocuğumuz yaz okullarında eğitim gördü. Çevreyi koruma konusundaki çalışma ve faaliyetlerimiz hız kesmeden sürdü. Engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak için Kent Konseyi Engelliler Meclisi ve engelli kuruluşlarıyla koordineli etkinlik ve projelerimiz 2015'te titizlikle uygulandı."
"DEVLET BAHÇELİ KÖPRÜSÜ"
Başkan Sözlü, iki büyük köprü projesinin temelinin atılacağını belirterek, "Köprü çalışmalarına başlıyoruz. Bir tanesiyle, Baraj Seddesi üzerinden Çukurova Üniversitesi'ne ulaşıyoruz. Yaklaşık günlük 50-55 bin araç geçecek bu köprüden. Yeni Baraj Kapısı Kavşağı'ndan, Sarıçam- Yüreğir Hattı'ndan gelen Yeşil Bulvar'la direkt buluşan, yaklaşık 850-900 metre uzunluğunda yeni bir köprü yapıyoruz. Baraj yatağını geçiyoruz. 3 gidiş, 3 geliş, ortada da raylı sistemi üniversiteye ulaştıracak bir gidiş geliş olacak. 8 şeritli bir köprü yapıyoruz. Köprünün ismi Devlet Bahçeli Köprüsü olacak. Yine Sular caddesi, Cevat Yurdakul Bulvarı'ndan, Yavuzlar'ın göbeğindeki Orhan Kemal Bulvarı'na bir köprü yapıyoruz. Tasarım olarak düz köprülerden farklı. Adana'nın önemli anıt mimari eserlerinden biri olacak. Bu projeler öncelikle Baraj Seddesi'ni gayrınizami kullanımdan kurtaracak. Çukurova Üniversitesi'nin, Balcalı Hastanesi'nin, Seyhan ve Çukurova'ya yüklediği trafiği Yüreğir'e çekerek, Yüreğir'i kıymetlendirecek, Sarıçam'ı kıymetlendirecek ve Adana'yı tedrici olarak rahatlatacak projeler" dedi. - ADANA
Son Dakika › Yerel › Sözlü: 'Adana'yı Türkiye'nin Lokomotif Şehri Yapacağız' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?