Sportif Olta Balıkçılığı - Son Dakika
Yerel

Sportif Olta Balıkçılığı

Olta Balıkçılığı Federasyonu (OBAF) Başkanı İsmail Atalay, Türkiye'nin sportif olta balıkçılığı sayesinde yılda 1 milyar dolar gelir elde edebileceğini bildirdi.

06.02.2012 18:40

Olta Balıkçılığı Federasyonu (OBAF) Başkanı İsmail Atalay, Türkiye'nin sportif olta balıkçılığı sayesinde yılda 1 milyar dolar gelir elde edebileceğini bildirdi.

Atalay, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de açık ve iç sularda bilinen 819 balık türünün yaşadığını, sportif olta balıkçığının ülke turizmine önemli katkı sağlayabileceğini belirtti. OBAF'a bağlı sekiz dernekte bin 450 üye bulunduğunu, bir milyonun üzerinde kişinin sportif amaçlı olta balıkçılığı yaptığını aktaran Atalay, Türkiye'nin sportif olta balıkçılığı kaynaklarını yeterince değerlendiremediğini kaydetti.

Ülkenin iç sularında 300 tür balığın bulunduğunu, bu türlerden 60'ının sportif olta balıkçılığı için uygun olduğunu kaydeden Atalay, 'şabut', 'kırmızı benekli alabalık' ve 'bıyıklı Bekir balığı" adı verilen türlerin yer aldığı 20 türün de sadece Türkiye'de yaşadığını söyledi.

Bu balık türlerini yakalamak için Türkiye'ye gelmek isteyen çok sayıda sportif olta balıkçısının bulunduğunu dile getiren Atalay, sportif olta balıkçılığının, Gelişmekte Olan Spor Dalları Federasyonu tarafından akredite edilmesi gerektiğini vurguladı.

Mevcut avlakların belirlenerek balık türleri ve stoklarının tespit edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Atalay, Türkiye'nin 200 doğal göl, bin 400 baraj ve gölet ile 177 bin 714 kilometre akarsu ve 8 bin 272 kilometrelik kıyı şeridiyle olta balıkçılığında büyük potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Atalay, ABD'nin 2008 yılında sportif balıkçılık turizminden toplam 125 milyar dolar, İngiltere'nin ise 5 milyar dolar gelir elde ettiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Avrupa ülkelerinde sportif olta balıkçılığı ile uğraşan 25 milyon olta balıkçısı var. Sportif olta balıkçılığı, bu ülkelerde bütçeye önemli gelir sağlıyor. Ülkemizde balık stoklarımız yeterli. Sportif ve amatör olta balıkçılığı kayıt altına alınmalı. Yurt dışından sportif olta balıkçılarını çekmek için projeler, yarışmalar düzenlenmeli. Batıdan doğuya, kuzeyden güneye tüm bölgelerimiz birer eko turizm cenneti. Bölgelerimizin tümü bitki örtüsü, iklimsel faktörler, yer altı ve üstü su kaynaklarıyla tam bir cennet. Bütün bu zenginlikleri değerlendirmeliyiz. Türkiye sportif olta balıkçılığı sayesinde yılda 1 milyar dolar gelir elde edebilir."

- UŞAK

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sportif Olta Balıkçılığı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement