Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, arazi toplulaştırmasının tarımsal açıdan zorunluluk olduğunu söyledi.
Küsek, tarımsal eğitim ve öğretimin başlamasının 166. yıl dönümü dolayısıyla Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde (KSÜ) düzenlenen törende, dağınık parselli arazilerde yapılan tarımın birçok maliyeti de beraberinde getirdiğini belirtti.
Türkiye'de ortalama işletme büyüklüğünün 60 dekar civarında olduğunu ifade eden Küsek, "Burada da uyumsuzluk var. Özellikle sulamanın yapıldığı tarımsal üretimin yoğun olarak yaşandığı yerlerde bu oran daha da düşüktür, bölünme daha da çok olmuştur. Ülkemizde ortalama parsel büyüklüğümüz 1.1 hektardır" dedi.
Küsek, mevcut durumda sulama yatırımlarının yüzde 40 daha pahalıya yapıldığını belirtti. Sulamaya açılan alanların kabaca yarısının sulanabildiğini, bunun yanı sıra üretim maliyetlerinin arttığını, gıda güvenliğinin zorlaştığını dile getiren Küsek, şöyle konuştu:
"Küçük parseldeki herhangi bir kimyasal uygulama hemen yanındaki diğer küçük parsele de olumsuz şekilde etkilemektedir. Eğer siz 10 bin dönüm araziyi sulamaya açarsanız hektara 10 bin lira para harcıyorsunuz ve sonunda tümünü sulamanız beklenirken bunun yarısını sulayabiliyorsunuz. İşte gerçek israf bu. Hem oraya harcanan para israfı var hem de oradaki doğal kaynağı kullanamadığınız için gelir israfı var. Onun için arazi toplulaştırması tarımsal açıdan zorunluluktur."
Küsek, Türkiye'nin ilk arazi toplulaştırma çalışmasına 1961 yılında başladığını, 2007 yılına kadar sadece 593 bin hektarın toplulaştırabildiğini ifade etti.
2008 yılından sonra GAP Eylem Planı ile arazi toplulaştırması çalışmasının hükümet programına ciddi şekilde girdiğini anlatan Küsek, "Bu konuya ciddi kaynaklar ayrıldı. Şu ana kadar biten ve devam eden alan 4.3 milyon hektar arazi var ve bunun 2 milyon hektarı GAP bölgesindedir. 2 milyon hektar alanda yapılacak çalışmalarda 5 yılda arazi toplulaştırması çalışmaları için 800 milyon lira para harcanacak. Bu harcamaya karşılık 2.4 milyar liralık kamulaştırma bedeli tasarruf edilecek. Toplulaştırma ile hem çiftçinin üretim aracını almayarak onu koruyorsunuz hem de devleti kamulaştırma yükünden kurtarmış oluyorsunuz" diye konuştu.
Türkiye'nin 14 milyon hektar tarım arazisi potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Küsek, halen 10 milyon hektar alanın toplulaştırmayı beklediğini vurguladı. Arazi toplulaştırma çalışmalarına yoğun olarak devam ettiklerini ifade eden Küsek, 10 yıl içerisinde sulamaya açılacak olan 3.5 milyon hektar araziyi öncelikleri arasına aldıklarını söyledi.
-Kazanımlar-
Küsek, dünyada gelişmiş ülkelerin arazi toplulaştırma çalışmalarını 1800'li yıllarda tamamladığını, bu çalışmaların çiftçiye çok şey kazandırdığını belirtti.
Toplulaştırma sayesinde çiftçinin tarımsal mekanizasyon maliyetinin azalacağını, hektarda yıllık 50 litre civarında yakıt kazanımı sağlanacağını bildiren Gürsel Küsek, "Ülkemizde yıllık olarak tarımda 1.5 milyon ton yakıt kullanılıyor. Sulamaya açılacak 7.5 milyon hektarı tamamladığımızda Türkiye'de kullanılan yakıtın yüzde 25'ini tasarruf etme şansımız var. Bu gelir doğrudan çiftçinin cebine girecek. Bunun yanında ilk yatırım bedelinde kabaca yüzde 40 kazanım sağlıyorsunuz. Sulama oranı yüzde 30-40 artıyor. Hiç para harcamadan daha fazla alan suluyorsunuz" diye konuştu.
KSÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı ise Türkiye'nin gıda sıkıntısına düşmemesi için tarım, çifti ve tarımsal ar-geye desteklerin artırılması gerektiğine dikkati çekti.
Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yusuf Temizkan da, gelecekte Türkiye'nin üreten insanları ile Türk tarımımın sorunlarının üstesinden gelineceğine inandığını kaydetti.
- KAHRAMANMARAŞ
Son Dakika › Yerel › Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?