Tayvan'ın Türk sanayici ve iş adamlarına yeni kapılar açtığını belirten RoyalCert International Registrars Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Namlı, Tayvan modelinin anlaşılabilmesi için mutlaka iyi incelemeler yapılması gerektiğini ifade etti.
Tayvan'da incelemeler yapan Namlı yaptığı değerlendirmelerde, " Doğu Asya'nın dört kaplanından biri olan Tayvan'ın çok hızlı kalkınarak 1950'lerdeki fakir ülke konumundan bugün kalkınmış bir ülke konumuna yükselmesi, devletin ekonomik kalkınmadaki önemli rolünün başarılı bir örneğidir. Tayvan'ın başarısının temel faktörlerinden biri Batı'yı tamamen kopyalamaması, kendi ekonomik plan ve politikalarını saptarken Batı'dan yararlanması, ancak kendi tarihini, kültürel geçmişini, sosyal ve siyasi şartlarını göz önünde bulundurarak tamamen kendine özgü bir model oluşturmasıdır. Tayvan'da sanayi genellikle küçük ölçekli bir yapılanma gösterdiğinden, Ar-Ge desteği de bu duruma göre biçimlenmiştir. Devlet, bu küçük ölçekli işletmelerin sınırlı kaynakları ile Ar-Ge faaliyetlerini yüklenmede karşılaştıkları güçlükleri gidermek amacıyla politikalarını belirlemiştir. Bunun yanı sıra, küçük işletmelerin gereksinimleri doğrultusunda pazarlama ve teknik eğitim konularında olduğu kadar teknolojik Ar-Ge oluşturulmasında da kurumlar meydana getirmiştir" dedi.
TAYVAN BAŞARISININ EN ÖNEMLİ SIRRI EĞİTİM
Tayvan'ın başarısının en önemli sırrının eğitimden geçtiğini belirten Namlı "Tayvan eğitime çok önem veren ve buna büyük kaynaklar ayıran bir ülkedir. Tayvan'da eğitimin sadece belli yaşlardaki bir çağ nüfusuna yönelik olmadığı, her yaşta, değişik meslek gruplarındaki kişilerin de sık sık eğitim aldıkları, mesleklerinde kendilerini yetiştirdikleri gözlemlenmektedir. Ülkenin bu beşeri faktöre verdiği önem, eğitim seviyesi yüksek iş gücüne sahip olmasının etkisine neden olmuştur. Tayvan'ın özellikle yüksek teknolojili sektörlerinin gelişmesinde devlet politikalarının etkin rolü olmuştur. Genel anlamda Tayvan devletinin ülkenin kalkınmasındaki rolü incelendiğinde, uygulanan politikaların ve verilen teşviklerin çoğunun pazar ekonomisinin işlemesine engel olacak teşvikler olmadığı, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına da uygun olan Ar-Ge, eğitim teşviki gibi teşviklerin ağırlıklı olduğu görülmektedir" şeklinde konuştu.
Namlı Türk İş adamlarının Tayvan'a giderek inceleme yapmasını istedi. - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › Tayvan Türk Sanayici ve İş Adamları İçin Yeni Umut Olabilir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?