Teiaş 12. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürü Şentürk Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Teiaş 12. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürü Şentürk Açıklaması

Hasan Özkal - TEİAŞ 12.İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürü Mustafa Nur Şentürk, Atatürk Barajı Hidroelektrik Santrali'nde 2011 yılında 9 milyar kilovat elektrik enerjisi üretildiğini kaydetti.

04.01.2012 11:40

Hasan Özkal - TEİAŞ 12. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürü Mustafa Nur Şentürk, Atatürk Barajı Hidroelektrik Santrali'nde 2011 yılında 9 milyar kilovat elektrik enerjisi üretildiğini kaydetti.

Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 Temmuz 1992 yılında elektrik enerjisi üretimine başlanılan Atatürk Barajı'nda, en yüksek elektrik enerjisi üretiminin 2011 yılında gerçekleştiğini, üretim artışında, yağışların baraj gölündeki doluluk oranını arttırmasının yanı sıra işletme verimliliğinin de büyük payı olduğunu belirtti.

Hizmete girdiği 1992 yılında 2 ünite ile enerji üretimine başlanılan Atatürk Barajı Hidroelektrik Santrali'nde halen 8 ünite ile üretim yapıldığını kaydeden Şentürk, şöyle konuştu:

"2400 megavat gücündeki santralin, 8 ünitesinin enerji üretim kapasitesi 8,9 milyar kilovattır. Yani, 2011 yılında, 9 milyar kilovat elektrik enerjisi üreterek, üretim kapasitemizin de üzerine çıkmayı başardık. Bu bizim için çok sevindirici bir durum. Bu arada, üretim miktarımızı 2010 yılına göre yüzde 46 oranında arttırmış olduk. 2010 yılı üretimimiz, 6 milyar 163 milyon kilovat olarak gerçekleşmişti.

Atatürk, Karakaya ve Keban barajları Türkiye'nin en büyük hidroelektrik santralleridir. Bu barajlarımız enerji üretiminde adeta Türkiye'nin bel kemiği konumundadır. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde kurulu bulunan doğalgaz çevrim santralleri, güneş, rüzgar ve kömürle çalışan enerji santrallerinde herhangi bir arıza, bakım veya başka bir sebepten dolayı doğacak enerji açığını biz bu 3 büyük hidroelektrik santralimizden karşılıyoruz."

Atatürk Barajı'nın yeni hizmete girdiği yıllarda Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 13'ünü karşıladığını, şu anda ise yüzde 5'ni karşıladığını ifade eden Şentürk, "Atatürk ve Karakaya barajları denge amaçlı üretim yapan santraller olduğu için Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılayan sistemin gerilim ve frekanslarını büyük ölçüde bu iki baraj dengelemektedir. Diğer santraller de bir arıza meydana gelmesi halinde ihtiyaç duyulan enerji ihtiyacı bu barajlardaki kapasite artırımından karşılanmaktadır" diye konuştu.

Şentürk, Türkiye için hayati önemi sahip olan Atatürk Barajı Hidroelektrik Santrali'nin 84,4 milyon metreküp kaya ve toprak dolgu ile dolgu hacmi bakımından bugüne kadar dünyada inşa edilen barajlar arasında beşinci sırada olduğunu, meydana gelen göl alanının 817 kilometrekare, yıllık ortalama toplam su depolama hacminin ise 48,7 milyar metreküp olduğunu anlattı.

Şanlıurfa'nın il genelinde 2011 yılındaki enerji tüketiminin 5 milyar 400 milyon kilovat olduğunu belirten Şentürk, bu ihtiyacın tamamının Atatürk Barajı Hidroelektrik Santrali'nden karşılandığını sözlerine ekledi.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Teiaş 12. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürü Şentürk Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement