Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyonu ile Samsun'da yapılan Türkiye Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) ikinci meclis toplantısı bugün yapıldı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezi'nde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Samsun Buluşması'nda birliğin Olağan Meclis 2. Toplantısı yapıldı. Düzenlenen toplantıya Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, TKB Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, TKB'ye üye Büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları katıldı. Düzenlenen toplantıda birliğin 2014 harcama, finansman ve programlarının komisyonlara havalesi, birlik üyelerinin 2014 yılında ödeyecekleri aidat miktarları, birliğe yeni katılacak belediyelerin durumu,2014 yılı yurt dışı programları ve birliğin dışa açılma hedefleri görüşülerek karara bağlandı.
TKB Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, "Ülkemiz İpek yolunun kilit bir ülkesidir. 1000 yıllık bir geçmişi olan ipek yolu bugün yeniden canlandırılma projelerini yaşamaktadır. Bugün artık bu iş develerle değil, e-ticaret ile yapılmaktadır. 2012 yılında 'İpek yolu Şehirleri Forumu'nu Türkiye'de Gaziantep'de yaptık. 35 ülkeden 125 yabancı katılımcı ile ipek yolu'nun önemini vurguladık. İpek yolu bayrağını Türkiye'ye getirdik. Bu bayrak bu yıl Kore'de bulunmaktadır ve Ekim 2013'de bu toplantının 8'ncisi orada yapılacaktır. Artık ipek yolu toplantılarında Türkiye adından söz ettirmeye başladı. Bu da Türkiye Tarihi Kentler Birliği, TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen ve onun idealist ekibi tarafından gerçekleştirilmiştir" dedi.
'Doğal ve Kültürel Mirasın Dinamikleri ve Samsun Örneği' adlı sunum yapan Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Necmi Çamaş ise, "Araştırma ekibini sahaya sürdük ve Kent Müzesi çalışmalarına başladık. 57 akademisyenle yaklaşık 7 yıl sürdü. Bu tür konular sadece araştırma ve insana dayalıdır. Sahip olduğumuz en önemli varlık olan insan mirasıdır. Özellikle kıdemli insan mirasını iyi değerlendirelim. Onu kayıt altına alalım. Keşke Samsun'da Yusuf Ziya Yılmaz döneminde değil de, 1970'li yıllarda şu 'Kurtuluş Yolu' yapılsaydı ya da 19 Mayıs ruhu yaşatabilseydi. Biz bunun eksikliğini hissettik. İlk önce sahip olduğumuz insanların kıymetini bilelim ve kayıt altına alalım. Biz son 10 yıldır bunu yapıyoruz. 7 Yıllık bir çalışmadan sonra 8 aylık bir restorasyon ile Türkiye'nin en iyi kent müzelerinden birisini hayata geçirdik. Resmi açılışı yapılmamasına rağmen 2 ayda 16-17 bine yakın ziyaretçi müzemizi ziyaret ettiler" dedi.
Toplantı daha sonra çeşitli sunum, konuşma, soru ve cevaplarla sona erdi. - SAMSUN
Son Dakika › Yerel › Tkb Meclis Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?