1993-1994 yılları arasında Derik Jandarma Komutanı olarak görev yaptığı dönemde 13 kişinin öldürülmesiyle ilgili hakkında dava açılan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil'in yargılanmasına, Çorum'da devam edildi.
Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına, tarafların avukatları ile müştekiler katıldı.
Hakkında 765 sayılı eski TCK'nın "Birden fazla adam öldürmek" suçundan 13 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen sanık Çitil, Ankara Etimesgut Asker Hastanesi'nden aldığı 5 günlük istirahat raporunu avukat Yurdakan Yıldız aracıyla mahkemeye göndererek, duruşmaya katılmadı.
Duruşmanın başında yapılan kimlik tespiti sırasında, Türkçe bilmeyen müştekiler için Kürtçe tercüme yapıldı.
Müşteki avukatlarından Erdal Kuzu, yaklaşık 20 yıl önce yaşanan cinayetlerin ardından, müvekkillerinin hak arama mücadelesine başladığını belirterek, "Bazı müvekkillerimiz Türkçe bilmiyorlar ve duruşmanın işleyişini, beyanları anlamayacaklar. Bu nedenle sağlıklı bir yargılama işlemlerinin Kürtçe yapılmasını sağlayacak bir sistem kurulmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
Kuzu ayrıca, davanın Mardin'de görülmesi gerektiğini ve mahkemenin davayı tekrar Mardin Ağır Ceza Mahkemesine iade etmesini talep ederek, "İddianamenin ruhu, Mardin ve Çorum'daki mahkemelerin bakabileceği bir dava teşkil etmiyor. Özel yetkilendirilmiş mahkemeler bu davaya bakmalı. Eğer Mardin'e iade talebimizi reddedecekseniz, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi gereğince görevsizlik ve yetkisizlik kararı verilmesini talep ediyoruz" dedi.
-Müştekiler beyanda bulunmadı-
Kuzu'nun talepleri için duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, yaptığı görüşmenin ardından taleplerin reddine karar verdi.
Bunun üzerine avukat Kuzu, duruşmada müşteki sıfatıyla hazır bulunan 12 kişinin, sanığın hazır edilmemesi nedeniyle beyanda bulunmak istemediklerini mahkeme heyetine iletti.
Avukat Kuzu'nun talebinin ardından Mahkeme Başkanı Süreyya Saygın, "Dükkanı erken mi kapatıyoruz o zaman-" dedi. Avukat Kuzu da, "Evet, öyle görülüyor" şeklinde karşılık verdi.
Müşteki avukatlarından Pınar Akdemir de sanığın ağır gerekçelerle yargılandığını belirterek, "13 kişinin ölümüyle ilgili yargılanan bir kişi tutuklu olarak yargılanmalıdır. Halen aktif görevde bulunan sanık, şimdi daha güçlü bir konumdadır. Mahkemeniz, bizlerin ve burada tanıklık yapanların can güvenliğini sağlayabilecek mi- Sanık Çitil derhal görevden alınarak tutuklanmalı ve silahtan el çektirilmelidir. Güvenlik gerekçeleri ve sanığın korunması için dava Çorum'a alındı ancak asıl korunması gereken bizleriz. Sanığın tutuklu yargılanmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Avukat Akdemir ayrıca, hiçbir duruşmaya katılmayan sanığın aldığı istirahat raporlarının teyit edilmesini ve İçişleri Bakanlığı tarafından sanık Çitil hakkında herhangi bir soruşturma açılıp, açılmadığının sorulmasını talep etti.
-Duruşma, 1 Temmuz tarihine ertelendi-
Sanık Avukatı Yurdakan Yıldız da, müvekkilinin halen aktif bir kamu görevi yürüttüğünü, sabit adresi bulunduğunu ve kaçmasının çok anlamsız olduğunu belirterek, "İddianame çok düzensiz ve özensiz hazırlanmıştır. Müvekkilim görev yaptığı dönemde terör örgütüne büyük zarar vermiştir. Örgüt de, şimdi karşılığını almak istiyor. Tutuklanma talebinin reddini talep ediyorum" dedi.
Müşteki ve sanık avukatlarının taleplerini görüşmek içim duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, yaptığı görüşmenin ardından tutuklama ve istirahat raporlarının teyit edilmesi taleplerinin reddine, sanık hakkında herhangi bir soruşturma başlatılıp, başlatılmadığı konusundaki talep için de İçişleri Bakanlığına yazı yazılmasına karar verdi. Duruşma eksiklerin giderilmesi için 1 Temmuz tarihine ertelendi.
-Geniş güvenlik önlemleri alındı-
Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından güvenlik gerekçesiyle Çorum'a alınan davanın görüldüğü Çorum Adliyesi'nde geniş güvenlik önlemleri alındı. Adliye çevresinde alınan güvenlik tedbirlerinin yanı sıra adliye binası ile mahkeme salonuna girecek kişiler detaylı aramadan geçirildi.
Duruşmanın ardından İnsan Hakları Derneği Çorum Temsilciliği üyesi bir grup ile müştekiler ve avukatları tarafından adliye önünde basın açıklaması yapıldı.
-Davanın geçmişi-
Mardin Ağır Ceza Mahkemesi, Derik ilçesinde 1993-1994 yılları arasında 13 köylünün öldürülmesiyle ilgili olarak o tarihlerde yüzbaşı rütbesiyle Derik İlçe Jandarma Komutanı olan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil hakkında 13 kez ağırlaştırılmış hapis cezası istemiyle dava açmıştı. Davanın ilk duruşması, 11 Ekim 2012 günü Mardin'de görülmüştü. - ÇORUM
Son Dakika › Yerel › Tuğgeneral Çitil'in Yargılanması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?