YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, "Türk Dünyası Üniversiteler Birliği öteden beri hayal ettiğimiz bir durumdu. Şu anda bunun gerçekleşme aşamasında olması bizi heyecanlandırıyor, ümitlendiriyor" dedi.
Atatürk Üniversitesi ve Türk Keneşi Genel Sekreterliği tarafından üniversitenin Kültür Merkezi Mavi Salonu'nda düzenlenen "Türk Keneşi Türk Üniversiteler Birliği Birinci Genel Kurulu" açılış töreninde konuşan Şişman, bu toplantının ilk genel kurul toplantısı olması hasebiyle önem taşıdığını, bundan sonraki süreçlerde amaçlarına ulaşmak için gerekenleri adım adım gerçekleştirmeye çalışacaklarını ümit ettiğini ifade etti.
"Türk Dünyası Üniversiteler Birliği öteden beri hayal ettiğimiz bir durumdu. Şu anda bunun gerçekleşme aşamasında olması bizi heyecanlandırıyor, ümitlendiriyor" diyen Şişman, şunları kaydetti:
"Artık tabii bunun altını doldurmamız gerekiyor. Rekabetçi bir dünyada, yarışan bir dünyada Türk dünyası üniversitelerinde yeni gelişen kavramlar ışığında yüksek öğretim ile ilgili öne çıkan yeni kavramlar, gelişmeler ışığında yeniden yapılandırmamız gerekiyor. Bildiğiniz gibi yükseköğretim alanında dünyada uluslararasılaşma, kalite, akreditasyon, şeffaflık, hesap verebilirlik, sektörel işbirlikleri vesair pek çok yeni kavram ve konu gündeme gelmekte. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte üniversitelerimizin dünyadaki gelişmelerini göz önüne alarak, kendilerini, programlarını, yapılarını, süreçlerini gözden geçirmeleri son derece önem arz etmektedir."
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak da bu günü son derece önemli ve değerli bir gün olarak gördüklerini, henüz yolun başında olmalarına rağmen birliğin Türk dünyasına yapacağı kazanım ve katkıların, yarınları daha da aydın kılacağına, uzun vadeli plan ve programlarla Türk dünyasını çağdaş bilime açılan en önemli kapı haline getireceğine olan inancının tam olduğunu söyledi.
Birliklerinin özellikle kurumsallaşması yolunda ciddi eksiklikleri olduğunu belirten Koçak, şöyle devam etti:
"Geleceği planlı bir şekilde tasarlamaya ve bir adım ötesinin belirsizliklerini en aza indirmeye hizmet edecek olan stratejik planlama ile birlikte tüm çalışma ve faaliyetleri sistematik bir düzene sokan, sürekliliği sağlayan ve kendine özgü karakteri ile zamana uygun değişimler gerçekleştiren kurumsal kimlik, Türk Üniversiteler Birliği'nin öncelikli adım ve hedeflerindendir. Kurumsallaşma, kuşkusuz bir amaç değil, araçtır. Bununla birlikte tanımlar ve istatistiki veriler etrafında değil, somut, çalışma çıktıları üzerinde inşa edilecek bir sürecin ve bir oluşumu kapsamaktadır."
Türk Keneşi Genel Sekreteri Ramil Hasanov ise Türk dünyasında kalıcı bir işbirliğinin sağlanması ve yüksekoöğretim alanında işbirliğinin pekiştirilmesinin önem arz ettiğini kaydetti.
Açılış programı, hediye sunumu ve kokteylle sona erdi. - Erzurum
Son Dakika › Yerel › Türk Dünyası Üniversiteler Birliği'ne Doğru - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?