Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) düzenlediği İran Tebriz İşadamları-İşkadınları Heyeti'ne katılan ihracatçılar ve sanayiciler, Tebrizli işadamları ile yaptıkları görüşmelerden umutlu döndü.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nden (AKİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından organize edilen İran Tebriz İşadamları-İşkadınları Heyeti kapsamında 28 işadamı ve ihracatçı, İran'ın Tebriz kentinde iki ülke arasında ticaretin geliştirilmesi yönünde görüşmeler yaptı. AKİB'e bağlı Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz'ın başkanlığında gerçekleştirilen heyete, AKİB adına Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nurullah Eskitütüncü, Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarık Ciğer, Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Güven katıldı.
Tebriz Ticaret Odası yetkilileri ve İran- Türkiye İş Konseyi Başkanı Rıza Kami'nin yerelde destekleri ile düzenlenen toplantılarda, Türk heyetinden su ürünleri, orman ürünleri, kimyevi maddeler, çelik, petrokimya, mobilya, endüstriyel gıda, PVC kapı profilleri, mermer, otomotiv, çimento, tekstil, aydınlatma sanayi, inşaat, elektrik-elektronik ve lojistik sektörlerinden temsilciler yer aldı. Heyet üyeleri, Tebriz Ticaret Odası'nda düzenlenen İş Forumu'nda ve ardından gerçekleşen ikili görüşmelerde Tebrizli işadamları ve işkadınları ile tanışma imkanı da yakaladılar.
İş Forumu'nda konuşan Tebriz Ticaret Odası Başkanı Samed Hasanzadeh, heyetlerin ve iki ülke arasındaki işbirliklerinin önemine değinerek, bu gibi etkinliklerin her iki ülkede devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Heyet Başkanı Ali Can Yamanyılmaz ise Türkiye ekonomisi hakkında genel bilgiler vererek, İran ve Türkiye arasında gerçekleşen ticari faaliyetlere değindi. Yamanyılmaz, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi için fırsatların değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
"İRAN, TÜRKİYE İLE TEKNOLOJİ ALANINDA YATIRIMLAR YAPABİLİR"
Yabancı Yatırım Hizmetleri Merkezi'nde düzenlenen toplantıda ise Başkan Yardımcısı ve Genel Müdür Reza Hosseini, Türk heyete Tebriz'deki yatırım imkanları ve altyapısı hakkında bilgiler verdi. Toplantıda söz alan Yamanyılmaz, ambargonun İran'ı geriye attığını, ancak 2016 yılının ilk yarısında kalkacağını belirterek, bunun olumlu etkilerinin şimdiden görünmeye başladığını, İran'ın sanayi altyapısı ve eğitimli işgücü sayesinde Türkiye ile teknoloji alanında yatırımlar yapılabileceğini ifade etti.
Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarık Ciğer de Hosseini'yi, Intermob Fuarı'na davet ederek, burada İran mobilya sektörünü tanıtma fırsatı bulacaklarını kaydetti. Ciğer, ayrıca Türkiye'nin de 10 yıllık bir ambargo geçmişinin olduğunu, bu yüzden İran'ı iyi anladıklarını dile getirerek, İran ile Türkiye'nin kardeş ülkeler olduğuna dikkat çekti.
"TİCARETİN ARTMASINI VE BERABER BÜYÜMEYİ ARZULUYORUZ"
Heyet, Tebriz Ekonomi Bakanlığı'na bağlı Doğu Azerbaycan Sanayi, Maden ve Ticaret Kurumu ile de görüşmelerde bulundu. Toplantıda konuşan heyet başkanı Yamanyılmaz, Türkiye ve İran arasında karşılıklı ticaretin artmasını ve her iki ülkenin de beraber büyümesini arzuladıklarını, ayrıca bu işbirliği sayesinde üçüncü ülkelere beraber ihracat yapılabileceğini vurguladı.
Ciğer ise mobilyanın İran'ın önemli ithalat kalemlerinden biri olduğunu, deneyimlerini İranlı işadamları ile paylaşmak istediklerini kaydetti. Halihazırda 14 milyar dolarlık bir ticaret hacminin bulunduğunu ifade eden Ciğer, bunun 30 milyar dolar olarak hedeflenmesi gerektiğini söyledi.
İran tarafından toplantıya katılan yetkililer de Türkiye ile İran arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması sayesinde ilgili ürünlerde vergilerin sıfırlanacağını, bu konuda Ekonomi ve Gümrük Bakanlığı ile görüşmekte olduklarını dile getirdiler. Türk firmalarının sorunları olduğu takdirde ortak komisyonda görüşülüp çözülebileceğini aktaran yetkililer, Doğu Azerbaycan Sanayi, Maden ve İş Kurumu ile Türk Sanayi ve Ticaret Odalarının bir sözleşme ile işbirliğine gitmeleri gerektiğini, İranlı işadamlarını Kurum'un garanti edeceğini, Türk işadamlarını da Türk Sanayi ve Ticaret Odalarının garanti etmesi gerektiğini belirttiler.
TİM olarak kendileri ile anlaşma yapılabileceğini ifade eden Yamanyılmaz ise İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Odası'na bu konuyu ancak tavsiye edebileceklerini, Türk ihracatçılarını TİM'in garanti edebileceğini, ilgili metni kendilerinin hazırlayabileceğini aktardı. - MERSİN
Son Dakika › Yerel › Türk Heyet İran'dan Umutlu Döndü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?