Türk Medeni Kanununun Kabul Edilmesinin 88. Yılı - Son Dakika
Yerel

Türk Medeni Kanununun Kabul Edilmesinin 88. Yılı

Malatya Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından Türk Medeni Kanunu’nun 88. yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yayımlandı.

17.02.2014 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından Türk Medeni Kanunu'nun 88. yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yayımlandı.

Malatya Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Türk Medeni Kanunu'nun 17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilmesinin 88. yılını kutluyoruz. Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması ile Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının oluşturduğu T.B.M.M.'nin yaptığı köklü değişiklikler arasında hiç kuşkusuz en önemli değişiklik Medeni Kanun'un kabulüdür.

Medeni Kanun'un kabulü ile sosyal alanda eşitlik anlayışının temeli atılmıştır. Batılı ülkelerin medeni kanunları incelendikten sonra, Türk Medeni Kanunu tasarısını hazırlamak üzere hukukçu milletvekillerinden, Öğretim Üyeleri, Yargıç ve Avukatlardan oluşan 26 kişilik komisyon kurulmuştur. İsviçre Medeni Kanununun, mevcut kanunların en çağdaşı olması, Kadın -Erkek eşitliğine dayanması nedeni ile komisyon, İsviçre Medeni Kanunu'nu Türkçe'ye çevirmiştir. Medeni Kanun 17 Şubat 1926'da TBMM tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

Medeni kanunun kabul edilmesiyle, Aile yapısında önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Bu değişiklikler Kadınlar için milat olmuştur. Bu Kanun ile mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın ve erkek eşit hale getirilmiş, evliliklerde resmi nikah yapma zorunluluğu getirilmiş, tek eşle evlilik esası benimsenmiştir. Türk Medeni Kanunu hukuk düzenine geçişin belgesi, bir hukuk ve uygarlık anıtıdır.

Aile içi şiddetin adeta tırmanışa geçtiği, toplumsal cinsiyet temelli bakış açısının kadını arka plana ittiği bu dönemde, Kadının "birey" olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Medeni Kanunun kabulü; eşitlik ve özgürlük yolunda atılan en önemli adımdır. Nitekim daha sonra yapılan Medeni kanuna da ışık tutmuş ve 2002 yılında yürürlüğe giren yeni Türk Medeni Kanunu ile kadın erkek eşitliği konusunda büyük bir ilerleme kaydedilmiştir.

Gerçek demokrasinin temel kriteri olan kadın erkek eşitliğinin yaşama geçirilmesi gerekirken, kadın sorunlarının görmezden gelinmesine, kadın sorunlarının çözümü için kurulmuş olan kurumların (KEFEK gibi) kaldırılmasına yönelik girişimlere de son verilmesi gerekmektedir.

Kadının birey olarak, vatandaş olarak haklarının korunması yolunda yürüme azminde olduğumuz basına ve kamuoyuna duyurulur" ifadelerine yer verildi. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türk Medeni Kanununun Kabul Edilmesinin 88. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement