Türk Tasavvuf Müziği Eşliğinde Semazen Gösterisi - Son Dakika
Yerel

Türk Tasavvuf Müziği Eşliğinde Semazen Gösterisi

Türk Tasavvuf Müziği Eşliğinde Semazen Gösterisi

Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nde tasavvuf musikisi konseri ve sema gösterisi büyüledi.

03.12.2014 09:38

Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde tasavvuf musikisi konseri ve sema gösterisi büyüledi.

7 Aralık Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Gaziantep Mevlevihane Koruma ve Yaşatma Derneği ile Kilis Mevlevihane Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından tasavvuf musikisi konseri ve sema gösterisi sunuldu.

Tasavvuf musikisi konseri ve sema gösterisinden önce Türkiye Gazetesi yazarlarından Doç. Dr. Süleyman Doğan tarafından Mevlana'yı anlatan bir konferans verdi.

Doç. Dr. Süleyman Doğan, Mevlana'nın çok iyi bir pedagog, Mesnevi'nin ise bir ahlak ve pedagoji kitabı olduğunu ifade ederek, "Mesnevi'deki kıssalarda eğitim ve hoşgörü ile ilgili telkinlerin günümüzde de geçerliliğini koruyor. 13. Yüzyılın islam bilgini Hz. Mevlana'nın ölümsüz eseri Mesnevi ile asırlardan beri insanlığın aklını ve kalbini aydınlattı. Günümüze kadar birçok dile çevrilen Mesnevi'nin bir evrensel değerler hazinesidir" dedi.

Mesnevi ile eğitimin ilişkisine de değinen Doğan, mesnevide hayatın bir olgunlaşma süreci olarak görüldüğünü ve tüm çabaların insanı olgunlaştırma amacı taşıdığını vurgulayarak, "Mevlana'nın öğretmeni süte, öğrenciyi ise bala benzeterek, balın süte karıştırıldığında onun özelliklerini alması gibi öğrencinin de öğretmenine benzetir. Mevlana Hazretlerinin hem batı hem doğu alimleri tarafından en çok tanınan ve saygı duyulan ilim adamları arasında ilk sırada gelir. Mevlana'nın bu saygıyı herkesi kucaklayan bakış açısı sayesinde elde etmiştir. Mesnevide pedagojinin dört başlıkta ele alınır. Bunları hür (aklı yerinde) olmak, özgür olmak (maddenin kölesi olmamak), muhakeme yeteneğine sahip olmak ve aşk ve sevgidir. Descartes'ın 'Düşünüyorum; o halde varım' ifadesinin Mevlana tarafından farklı biçimlerde çok daha uzun zaman önce dile gelmiştir" diye konuştu.

Daha sonra tasavvuf musikisi konseri ve sema gösterisi etkinliğine katılanları büyüledi.

Etkinliğe 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, İl Müftüsü Mahmut Karatepe, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Metin Karakuş ile daire amir ve müdürleri katıldı. - KİLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türk Tasavvuf Müziği Eşliğinde Semazen Gösterisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement