Türkiye-Ab İlişkileri Semineri - Son Dakika
Yerel

Türkiye-Ab İlişkileri Semineri

Türkiye-Ab İlişkileri Semineri

Avrupa Birliği Bakanlığı Sivil Toplum İletişim ve Kültür Başkanlığı Avrupa Birliği İşleri Uzmanı Karacan: "(Türkiye'nin Avrupa Birliği İletişim Stratejisi) Buradaki stratejinin amacı birbirimizi daha iyi tanımak, üyelik sürecini gündemde tutmak, yapılan reformları güncellemek, kamuoyuyla paylaşmak, diyaloğu.

17.06.2014 13:39

Malatya'da "Türkiye-AB İlişkileri" adlı seminer verildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Avrupa Birliği Bakanlığının, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları için düzenlediği seminer, Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği Bakanlığı Sivil Toplum İletişim ve Kültür Başkanlığı Avrupa Birliği İşleri Uzmanı Reşat Uğur Karacan, "Türkiye'nin Avrupa Birliği İletişim Stratejisi" konulu bir sunum yaptı. Avrupa Birliği İletişim Stratejisi'nin önyargıları yıkmak amacıyla uygulandığını belirten Karacan, ilk bölümünde Türkiye'yi AB'ye üye ülkelere, ikincisindeyse AB'yi Türkiye'ye anlatmanın hedeflendiğini kaydederek, "Buradaki stratejinin amacı birbirimizi daha iyi tanımak, üyelik sürecini gündemde tutmak, yapılan reformları güncellemek, kamuoyuyla paylaşmak, diyaloğu geliştirmek ve üyeliğimize olan desteği arttırmaktır" dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun resmi kamuoyu araştırma birimi Eurobarometre'nin yaptığı bir araştırmaya dikkat çeken Karacan, 2008 yılı sonuçlarına göre İsveç'in, yüzde 71 ile Türkiye'nin üyeliğine en çok destek veren ülke görünümünde olduğunu söyledi.

Karacan, karşı blokta yer alan ve üyeliğe çok sıcak bakmayan ülkeler değerlendirildiğinde de Almanya ve Fransa'nın yüzde 35'lik bir desteği bulunduğunu kaydetti.

Fransa kökenli uluslararası bir kamuoyu araştırma firmasının bu yıl yaptığı araştırmaya işaret eden Karacan, "Destek oranı 2014 yılında biraz daha düşüyor. Fransızların yüzde 17'si, Almanların yüzde 28'i, Belçikalıların yüzde 32'si, İngilizlerin yüzde 34'ü destek veriyor. Güneye geçtikçe destek oranı biraz daha artıyor. İtalya'da yüzde 50 civarında, İspanya'da yüzde 56 oranında bir destek var. Tabii, bu ülkelerin resmi politikalarıyla da ilgili bir durum" diye konuştu.

Eurobarometre'nin 2012 yılında Türkiye'de yaptığı ankete göre halkın yüzde 36'sının AB üyeliğini desteklediğini belirten Karacan, yüzde 33'ünün karşı çıktığını, yüzde 19'unun kararsız kaldığını, yüzde 12'sininse herhangi bir fikri olmadığını söyledi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun yürüttüğü bir çalışmaya dikkat çeken Karacan, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki kamuoyu sonuçlarında en son 2014 yılında, 'bugün Türkiye'nin AB üyeliği konusunda bir referandum yapılsa üyeliği desteklerim' diyenlerin oranı yüzde 52'ye çıkmış. Desteklemeyenlerin oranı da yüzde 40 oranında seyrediyor. Genel olarak, 'AB sizde nasıl bir etki uyandırıyor' diye bir soru soruluyor. Katılımcıların yüzde 51'i olumlu, yüzde 30'u olumsuz cevap veriyor. Ankete katılanların yüzde 46'sıysa Türkiye'nin AB üyesi olduğunda bunun kendisi için iyi bir şey olacağını düşünüyor. Yüzde 25'iyse menfi cevap vermiş."

Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Avrupa Birliği İşleri Uzman Yardımcısı Ünsal Genç ve Dr. Mete Çevik ile Sosyal Bölgesel ve Yenilikçi Politikalar Başkanlığı Avrupa Birliği Uzman Yardımcısı Umut Ayaz'ın da birer sunum yaptığı seminerde bir konuşma yapan Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, katılımcılara teşekkür etti.

Seminere, Malatya Vali Yardımcısı Mehmet Özel, kamu kurumlarının müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. - Malatya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye-Ab İlişkileri Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement