Türkiye Afrika Pazarına Güney Afrika Üzerinden Ulaşabilir" - Son Dakika
Yerel

Türkiye Afrika Pazarına Güney Afrika Üzerinden Ulaşabilir"

Türkiye Afrika Pazarına Güney Afrika Üzerinden Ulaşabilir"

Güney Afrika Ankara Büyükelçisi Khumalo: "Afrika kıtası dünyanın parlayan yıldızı, yükselen bir değeridir.

06.06.2014 11:35

MUSA ÖZYÜREK - Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Vika Mazwi Khumalo, Türkiye ile Güney Afrika'nın resmi anlamda 22 yıldır iletişimde olmasına rağmen iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1,3 milyar dolarlar seviyesinde olduğunu söyledi.

Khumalo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret hacmini 7 milyar dolarlar seviyesine çıkarmak istediklerini, bunun için de Türk iş adamlarıyla yakın ilişkiler kurmaya çalıştıklarını vurguladı.

Güney Afrika'nın elmas, altın, platin, kömür gibi madenler bakımından çok zengin yeraltı kaynaklarına ve ayrıca çok geniş tarım arazilerine sahip olduğunu ifade eden Khumalo, şunları kaydetti:

"Afrika kıtası dünyanın parlayan yıldızı, yükselen bir değeridir. Afrika insanının her şeye ihtiyacı var, Türk iş adamları bu pazarı etkin bir şekilde kullanabilmek için ülkemize yatırım yapabilir. Bu sayede Afrika pazarına Güney Afrika üzerinden ulaşılabilir. Coğrafi olarak da önemli bir konumdayız. Türkiye'nin bizi sadece pazar olarak görmesini istemiyoruz, ekonomimizin gelişmesi, fabrikalaşma sürecimize katkı sağlaması için Türk iş adamlarının kalıcı yatırımlar yapmasını bekliyoruz. Ülkemizdeki yeraltı ve yer üstü kaynaklarını işleyip son ürün haline getirerek dünyanın her yerine satabilirler. Bu konuda ülke olarak yabancı yatırımcılara vergi teşvikleri, arazi imkanları gibi önemli fırsatlar sunuyoruz."

-  Türkler genelde beyaz eşya sektörüne yatırım yapıyor

Güney Afrika'da otomotiv, yedek parça, güneş, rüzgar, biyoenerji, kömür, nükleer enerji alanlarında da çalışmalar yapıldığını, bu sektörlerde de yatırım imkanları bulunduğunu dile getiren Khumalo, bu zamana kadar Türk işadamlarının genelde beyaz eşya sektörüne yatırım yaptığını söyledi.

Güney Afrika'yı yeniden inşa ettiklerini ve çalışmalara alt yapıdan başladıklarını ifade eden Khumalo, "Türkiye'de çok iyi inşaat firmaları var. Bu işadamları ve bağlı oldukları oda temsilcileriyle görüşerek firmaların ülkemize gelmesi konusunda ısrarcı olacağız. Afrika'ya yatırım yapan, ürün satan işadamlarının kesinlikle pişman olmayacağını, çok karlı bir iş yapmış olacaklarını rahatlıkla söyleyebilirim" diye konuştu.

Yeni iş ortakları arıyorlar

Güney Afrika'nın ticaret ortaklarının genelde Avrupa ülkeleri olduğuna dikkati çeken Khumalo, İngilizler, Fransızlar, Hollandalıların yıllar önce Güney Afrika'ya gelerek yatırım yaptığını hatırlattı.

Güney Afrika'da 2008 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından yeni partnerler aramaya başladıklarını belirten Khumalo, şöyle devam etti:

"Türk iş adamlarının bize kazandıracağı çok önemli tecrübeleri ve bilgi birikimleri olduğunu düşünüyorum. Özellikle de Kayserili iş adamları üzerinden Türkiye ile ticari ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Çünkü Kayserili iş adamlarının girişimciliği ve yatırıma, üretime verdikleri önemle tanındıklarını biliyoruz. Bizim de ülke olarak üretime ihtiyacımız var. Biz bir ülkeden ne kadar çok ithalat yaparsak ülkemizin ekonomisi o kadar kötüye gider. O nedenle ithalattan çok kalıcı yatırımlar yapılmasını bekliyoruz. Bizi partner olarak görsünler, ortak olalım birlikte çalışalım." - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye Afrika Pazarına Güney Afrika Üzerinden Ulaşabilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement