Karabük Üniversitesi (KBÜ) Mühendislik Fakültesi Tasarım Öğretmenliği Bölümünde eğitim gören 2 öğrenci, okul bitirme tezi olarak 1,5 metre uzunluğunda ve 40 santimetre genişliğinde suyun 10 metre altını görüntüleyebilen ve aldığı görüntüleri anında bir merkeze gönderebilen su altı görüntü alma teknesi yaptı.
Üniversitenin 4. sınıfında eğitimlerine devam eden Mehmet Hilmi Mazlum ve İbrahim Bayram isimli öğrenciler, kendi imkanlarıyla cam elyaf kullanarak yaptıkları uzaktan kumanda edilebilen, suyun 10 metre derinini 360 derece oynayan kamerayla görüntüleyerek anında yaklaşık 300 metre uzaklıkta oluşturulan bir merkeze görüntüleri gönderebilen tekneyi tanıttı.
İbrahim Bayram, gazetecilere yaptığı açıklamada, amaçlarının acil durumlarda daha kolay ve basit bir şekilde su altını görüntüleyerek, suya düşen, boğulan kişilere ya da kaybolan bir maddeye ulaşmak olduğunu söyledi.
Böyle bir tekne yapma fikrinin boğulan kişilere ulaşmada güçlük çekildiği için oluştuğunu belirten Bayram, "Şimdi 10 metreye kadar su altından görüntü alıyor ve anında izliyoruz. Bizim imkanlarımız bu kameraya yetti. Bunun yerine daha gelişmiş bir kamera olsa daha derinleri, daha kaliteli görebiliriz. Küçük olması teknenin derelerde de yaşanan vakalara kolay müdahale edilebilir. Henüz patent almadık" diye konuştu.
Mehmet Hilmi Mazlum ise su altından görüntü alabilen teknelerinin arama kurtarma çalışmalarında kullanılabileceğini kaydetti. - KARABÜK
Son Dakika › Yerel › Üniversite Öğrencileri Su Altı Görüntü Alma Teknesi Yaptı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?