Ünver Oral Öğrencileri Bilgilendirdi - Son Dakika
Yerel

Ünver Oral Öğrencileri Bilgilendirdi

Ünver Oral Öğrencileri Bilgilendirdi

Karagöz Sanatçısı Yazar Ünver Oral, Türkçenin bilmeyenlerinde elinde rezil olmaya başladığını söyledi.

14.05.2013 10:01

Karagöz Sanatçısı Yazar Ünver Oral, Türkçenin bilmeyenlerinde elinde rezil olmaya başladığını söyledi.

Yazar Ünver Oral, Vali Adil Yazar İlköğretim Okulu'nda öğrencilere konferans verdi. Okulun konferans salonunda düzenlenen konferansta öğrencilere Karagöz ve Hacivat hakkında bilgi veren Ünver Oral, Karagöz ve Hacivat hakkında genel olarak yanlış bilinen hikayeleri düzelterek, geleneksel gölge oyunumuz hakkında fazla bir şey bilmediğimizi, Türkiye'de bu konuda yazılmış kitap dahi bulmanın zor olduğunu vurguladı. Karagöz ve Hacivat'a sahip çıkamadığımızı savunan Oral, geleneksel gölge oyununda bulunan klasik karakterleri tanıtarak, kısa bir Karagöz-Hacivat gösterisi sundu. Karagöz ve Hacivat'ta konu sınırlaması olmadığını belirten Ünver Oral, gölge oyunundaki tipleri ve diğer kuklalarını nasıl yaptığını, hangi malzemeleri kullandığını da anlattı.

Konuşmasında Türkçeye de dikkat çeken Oral; "Ne yazık ki Türkçe, bilmeyenlerin elinde rezil olmaya başladı. Televizyonlar ve bilgisayarlar özellikle çocuklarda bağımlılık yapmaya başladı ve güzelim kelimeler heba olmaya başladı. Çocuklarda hem televizyonlarda hem de bilgisayarlarda gördükleri veya duydukları Türkçeyi kullanmaya başlamışlar. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir alışkanlık yok. Hiçbir ülke kendi anadilini televizyonlar aracılıyla bozdurmaz. Biz kendi dilimizi ve Türkçemizi katlettiğimizin farkında değiliz. Ne yazık ki, Türkçe bozuldukça yazarlık da bozulmaya başladı" dedi.

Konferansı ilgiyle izleyen çocuklar ve misafirler, konu hakkında merak ettiklerini Ünver Oral'a sordular. Oral da kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Yapılan konuşmanın ardından öğrencilere Ünver Oral'ın yazdığı kitaplardan dağıtıldı. Konferansa Milli Eğitim Şube müdürleri Mahmut Karakaya ile Murat Taşdemir ve öğrenciler katıldı. - MUŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ünver Oral Öğrencileri Bilgilendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement