Üreticilere Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Üreticilere Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Uyarısı

Adana'da üreticiler, ihracatı olumsuz etkileyen Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede daha dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.

24.06.2013 11:22

Adana'da üreticiler, ihracatı olumsuz etkileyen Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede daha dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.

Adana Valiliğinden yapılan açıklamada, son yıllarda bitkisel üretim alanlarının, Akdeniz Meyve Sineğine konukçuluk eden nar, hurma, kayısı, erkenci narenciye çeşitleri, nektarin, şeftali gibi çeşitler yönünde gelişmesi gibi sebeplerin, zararlının populasyonunun da artmasına neden olduğu belirtildi.

Bu yıl İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik ekiplerince asılan Akdeniz Meyve Sineği tuzaklarında yüksek populasyon gözlendiği vurgulanan açıklamada, Akdeniz Meyve Sineğine karşı Uluslararası Karantinada toleransın sıfır olması, Adana'da üretilen ve Akdeniz Meyve Sineğine konukçuluk eden çeşitlerin büyük kısmının ihracata konu ürünler olması sebebi ve Akdeniz Meyve Sineğine konukçu ürünlerin yüklü olduğu bir gemi üründe birkaç tane sinek ya da sinek vuruklu meyvenin, tüm geminin ihracattan dönmesine sebep olmasının da dikkate alındığında, Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelenin büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelenin toplu yapılması zararlı ile mücadelede önemli bir faktör olduğu belirtilen açıklamada, yapılacak mücadelede dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralandı:

"Yere dökülen bulaşık meyveler toplanarak derince 2-3 kürek boyu çukurlara gömülmeli. ya da bir şekilde hasat edilemeyen ve dalında kalan vuruklu meyveler de toplanmalı ve aynı işlem yapılmalıdır. Kimyasal savaşı zehirli yem dal ilaçlaması şeklinde uygulanmalı. Kitle yakalama amaçlı kullanılan tuzaklar, mutlaka teknik talimatıma göre asılmalıdır. İlk sinek görüldüğünden ve zararlıya konukçu ürünler vurma olgunluğuna erişmesinden itibaren ilaçlamaya geçilmeli. İlaçlamadan sonra tuzaklarda ergin görülürse hasada 10 gün kalıncaya kadar 7-10 gün ara ile ilaçlamaya devam edilmeli. Günlük ortalama sıcaklık 16 derecenin altına düştüğünde ilaçlama gerekmez." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Üreticilere Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement