Vancouver'ın Kentsel Dönüşümünü Türkler Yapmak İstiyor - Son Dakika
Yerel

Vancouver'ın Kentsel Dönüşümünü Türkler Yapmak İstiyor

Mimar kardeşler Sunay ve Günay Erdem, Kanada'nın Vancouver kentindeki viyadük alanının kente kazandırılmasıyla ilgili fikir yarışmasında birincilik kazandı.

03.01.2012 14:00

Mimar kardeşler Sunay ve Günay Erdem, Kanada'nın Vancouver kentindeki viyadük alanının kente kazandırılmasıyla ilgili fikir yarışmasında birincilik kazandı.

Projenin danışmanlığını yapan Anadolu Üniversitesi Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk, AA muhabirini yaptığı açıklamada, Erdem Mimarlık tarafından "Doğanın Gerisi" ana teması ile Kanada'nın Vancouver'ın baştan tasarlanması ve daha yaşanabilir hale gelmesi amacıyla yapılan projenin, yarışmada halk oylamasında birinci olduğunu kaydetti.

Dünyanın en yaşanabilir kentlerinden sayılan Vancouver kentinde düzenlenen

"Vancouver Viyadükleri ve Doğu Çekirdeğini Yeniden Kente Bağlanması Uluslararası Fikir Yarışması" sonucunda Peyzaj Mimarı Sunay Erdem ve Mimar Günay Erdem'in projelerinin ilgi gördüğünü ifade eden Prof. Dr. Çabuk, şöyle konuştu:

"(Doğu Çekirdeğini Yeniden Kente Bağlanması) kategorisinde danışmanlığımdaki Erdem kardeşlerin projesi halk oylamasında birincilik ödülünü kazandı. Erdem Mimarlar'ın 'Doğanın Gerisi' adlı projesi, viyadük alanında yeşil bir koridor yaratılarak 2010 Kış Olimpiyatlarının da yapıldığı Whistler Dağları'nın oksijenini kente taşımayı öngörüyor. 13 ülkeden 104 projenin yer aldığı yarışmada, jürinin değerlendirmesinin yanı sıra, 15 binden fazla kişinin oylaması esas alındı. Erdem Mimarlar'ın 2009'da İzlanda'nın Reykjavik Eski Limanı için açılan uluslararası yarışmayı kazanmasının ardından Vancouver'da da ikinci uluslararası yarışmasını kazandı. Erdem Mimarlar'ın projesindeki amaç Vancouver Kent Merkezine Whistler Dağları'nın oksijenini indirmek.

Eski yoğun işlevini yitiren ve artık yoğun kullanılmayan demiryolu hattı bu amaca yardımcı oluyor. Projede, çürüyen demiryolu ağlarını yeşil ağlara dönüştürüp, Doğu Çekirdeğe ulaştırılmış, viyadüklerle de şehrin kalbine taşınmıştır. Böylece Vancouver'in doğanın arka bahçesi haline gelmesi hedeflenmiştir. Ülkemizde yabancı tasarımcıların ve plancıların Türklere göre daha başarılı oldukları yönünde bir ön kabul var. Bu yarışmalarda Erdem Mimarlık tarafından alınmış bu ödüller göstermektedir ki; Türk tasarımcılar ve plancılar en az gelişmiş ülkelerdeki meslektaşları kadar iyi çalışmalara imza atabiliyorlar."

-"Kentsel dönüşümün doğru yapılandırılması Türkiye için fırsat olacak"-

Prof. Dr. Çabuk, Türkiye'de kentsel dönüşümün depremle ilgili yoğun olarak konuşulduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Van depremi sonrası gündeme yerleşen kentsel dönüşüm süreci, doğru yapılandırılması halinde ülkemiz için tarihi bir fırsat olacak. Bu süreçte doğaya tehdit olmayan, doğanın tehdit etmediği, doğa olaylarının afetlere dönüşmediği insan yerleşimlerini planlayan ve bu konuyla ilgili çalışmaları peyzaj envanter ve analizleriyle ortaya koyan peyzaj mimarlarına büyük görev düşüyor. Bu dönüşüm süreci sadece afet riski boyutu değil, kentlerin ortaya çıkardıkları karbondioksit emisyonlarının azaltılması, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı, daha yaşanabilir ve ekolojik kentler oluşturulması, açık yeşil alanların ülke genelinde yaygınlaştırılması gibi hususlar da göz önünde bulundurulmalıdır."

- ESKİŞEHİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Vancouver'ın Kentsel Dönüşümünü Türkler Yapmak İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement