Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası - Son Dakika
Yerel

Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası

İl Halk Sağlığı Müdürü Dedecan: "Dünya nüfusunun üçte biri tüberküloz mikrobuyla karşılaşmıştır.

08.01.2014 13:50

Yalova Halk Sağlığı Müdürü İbrahim Dedecan, dünya nüfusunun üçte birinin tüberküloz mikrobuyla karşılaştığını, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 8,6 milyon insanın bu hastalığa yakalandığını ve 1,3 milyon insanın öldüğünü bildirdi.

Dedecan, Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, en eski bulaşıcı hastalıklardan biri olan ve halen dünyada her yıl milyonlarca insanı tehdit eden tüberkülozün, ölümcül ancak tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti.

Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobu ile enfekte olduğunu belirten Dedecan, şöyle devam etti:

"Dünya nüfusunun üçte biri tüberküloz mikrobuyla karşılaşmıştır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 8,6 milyon insan bu hastalığa yakalanmakta ve 1,3 milyon insan bu hastalık nedeniyle ölmektedir. Tüberküloz ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü Küresel Tüberküloz 2013 Raporu verilerine göre Türkiye'nin 2012 yılı tüberküloz nokta prevalans hızı 100 binde 23, insidans hızı 100 binde 22, mortalite hızı 100 binde 0,52 ve vaka bulma hızı ise yüzde 87'dir. 2012 yılında verem savaş birimlerine kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 14 bin 691'dir. Ülkemiz genelindeki hastaların yüzde 59'u erkek, yüzde 41'ini kadınlardan oluşmakta, hastaların yaklaşık yüzde 64'ü de akciğer tüberkülozudur."

Veremin, tedavi görmemiş aktif tüberkülozlu kişilerin, öksürme ve hapşırmasıyla ortama yayılan mikrobun solunum ile alınması sonucu bulaştığına dikkati çeken Dedecan, şunları kaydetti:

"Sağlıklı kişiler bu mikropları nefesleriyle alırlar. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. Enfekte olanların yüzde 5'i 1-2 yıl içinde aktif verem hastası olur. Enfekte olanların yüzde 5'inde ise verem mikrobu vücutta sessiz olarak bekler. Vücut direncinin düştüğü durumlarda vücutta beklemekte olan verem mikrobu çoğalarak verem hastalığına yol açar. Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, üç haftadan uzun süren öksürük, gece terlemesi, ateş, balgam çıkarma ve göğüs ve sırtta ağrı olması verem hastalığının başlıca belirtileridir. Belirtiler genellikle hafif başlar ve yavaş ilerler. Hastalar bu şikayetlerini başka nedenlere bağlayabilir ve doktora geç gidebilirler. Bu durum hastalığın vücutta daha da yayılmasına ve tutulan organın daha da tahrip olmasına neden olur.

Tüberküloz teşhisi konulan hastaların tedavileri ücretsiz olarak sağlık personeli kontrolünde doğrudan gözetimli tedaviyle gerçekleştirilmektedir. Veremin tedavisi standarttır. Bu standart tedavi, hastanede ya da toplum sağlığı merkezi verem birimlerinde aynı şekilde düzenlenir. Yeni verem hastalarının tedavisinde standart tedavide genellikle 2 ay 4 ilaçla ve 4 ay 2 ilaçla olmak üzere 6 aylık tedavi uygulanmaktadır. Verem hastalığının tedavisi olduğu gibi BCG aşısı özellikle çocuklarda yaygın ve öldürücü verem hastalığını önlemede çok etkilidir. Tüberkülozla mücadelenin temelini oluşturan BCG aşısı aile sağlığı merkezlerinde ikinci ayın sonunda ücretsiz yapılmaktadır." - Yalova

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement