SONER KILINÇ - Uşak Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuray Şahinler, bal arılarının iç güdüsel olarak kovanlarda hijyeni sağlamak için ürettiği propolisin güçlü antibakteriyel, antifugal, antioksidan özelliklerinin yanında önemli hastalıklarda onarıcı, tedaviyi destekleyici etkilerinin olduğunu söyledi.
Şahinler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arıların bal yapma sürecinde kovanlarda koruyuculuğu sağlamaya yönelik bitki tomurcuklarından elde ettiği özlerle propolisi ürettiğini söyledi.
Kovandaki yarık ve çatlakların onarımı, kovan içinde ölen ancak kovan dışına taşınamayan arı veya diğer canlıların bala zarar vermemesi için mumyalanmasında ve petek gözlerinin cilalanmasında kullanılan propolisin kovandaki hijyenin sağlanmasında en önemli faktör olduğunu vurgulayan Şahinler, bu özelliklerin bilim dünyasının da dikkatini çektiğini ve ürün üzerine uluslararası alanda uzun süredir incelemeler yapıldığını aktardı.
Şahinler, Uşak Üniversitesi bünyesinde de bu konu üzerine çalışmalar sürdürdüklerini, uluslararası araştırmaları ve akademik yayınları takip ettiklerini belirterek, güçlü antibakteriyel, antifugal, antioksidan özelliklerinin olduğu tespit edilen propolisin, insan sağlığı üzerinde çok olumlu etkilerinin gözlemlendiğini ayrıca önemli hastalıklarda onarıcı, tedaviyi destekleyici etkilerinin de ortaya çıktığını aktardı.
Yüzlerce kimyasal bileşiği barındırdığı anlaşılan propolisin bağışıklık sistemini destekleyen önemli bir ürün olduğunu kaydeden Şahinler, ürünün kanserli tümör hücrelerine de etkisi üzerine araştırmaların olduğunu kaydederek şu bilgileri paylaştı:
"Bilim dünyası son dönemde propolisin hastalıklar üzerine etkilerini araştırıyor. Buna göre, vücut direncini artırıcı özelliği var. Doku yenileme hızını artırıyor, yaralar üzerinde iyileştirici etkiye sahip. 39 mantar türünden 20'sinin üremesini engelleyici etkisi var. Özellikle de tümörlü hücrelere etkisi konusunda önemli araştırmalar yürütülüyor. Bilimsel yayınlardaki makalelerde, akciğer tümörlü fareler üzerine 3 grupta deneyler gerçekleştirildiği, 0,1, 0,2 ve 0,4 miligram oranlarında propolis tedavisini içeren bu deneylerde tümörün yayılımının yüzde 80 ile 57 oranları arasında engellendiği bilgisi yer aldı. Bu gelişmenin ardından hastalarını modern tıbbın geleneksel yöntemlerinin yanında propolisle takviye eden onkologlar var."
Nuray Şahinler, propolisin vücudu onarıcı, destekleyici yönü sayesinde birçok hastalığa olumlu etkisinin bulunduğunu kaydederek, "Krem, merhem, tablet, kapsül ve sprey olarak kullanılabiliyor. Propolis gibi bal, polen gibi arı ürünlerinin tümü vücudu, bağışıklık sistemini desteklediğinden günlük yaşamımızda kullanımı önemli ürünler" diye konuştu.
"Uzmanların önerdiği şekilde kullanın"
Ürünün olumlu etkilerinin ortaya çıkması sonrası, ehil olmayan kişiler tarafından da üretiminin yapılmaya başlandığı ve kontrolsüz kullanımının da gündeme geldiği uyarısında bulunan Şahinler, propolisin doğru yöntemlerle toplanıp laboratuvar ortamında işlendikten sonra, uzmanlar tarafından önerildiği şekilde kullanılması gerektiğini, aksi durumlarda istenmeyen ve tehlikeli sonuçlarının oluşabileceğine de dikkati çekti.
Şahinler, ürünün ayrıca bitki ve hayvan sağlığı için de kullanıldığını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Yerel › Vücutta Onarımı Sağlayan Ürün: 'Propolis' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?