"Yalova Kent Müzesi" Hizmete Girdi - Son Dakika
Yerel

"Yalova Kent Müzesi" Hizmete Girdi

Yalova'da, Valilik ile Belediye tarafından yaptırılan tarihi Hükümet Konağı, "Yalova Kent Müzesi" niteliğiyle hizmete açıldı.

15.05.2013 18:20

Yalova'da, Valilik ile Belediye tarafından yaptırılan tarihi Hükümet Konağı, "Yalova Kent Müzesi" niteliğiyle hizmete açıldı.

Vali Esengül Civelek, törende yaptığı konuşmada, müzenin, kentlilik bilincinin oluşmasına katkıda bulunacağını söyledi.

Kent için simgesel bir öneme sahip, tarihe tanıklık eden eski Hükümet Konağının, Valilik uhdesindeki Kültürel Varlıklar Katkı Fonundan desteklenerek yeniden yapılması ve hizmete sunulmasından memnuniyet duyduğunu belirten Civelek, şöyle devam etti:

"Günümüzde kent müzeleri, kenti dünü, bugünü ve geleceğiyle ilgili olarak tanıtmakta ve kentlilik bilinci oluşturmaktadır. İlimiz kültür turizmine katkı sağlayacağına inandığım Yalova Kent Müzesi'nin ilimize kazandırılmasından dolayı başta Eski Yalova Valisi Yusuf Erbay olmak üzere Belediye Başkanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Belediye Başkanı Yakup Koçal da kentin ilk müzesini açmaktan büyük mutluluk duyduklarını bildirdi.

Kentte, 1960'lı yıllara kadar kullanılan binanın yaptırılması için Valilik ile ortak hareket ettiklerini dile getiren Koçal, Hükümet Konağı yıkılmadan önce burada görev yapan emekli memur Şükran Yurdagül'ü kürsüye davet etti.

Yurdagül ise Hükümet Konağı ile ilgili anılarını paylaştı.

Bursa Müzeler Müdürü Enver Sağır, müze düzenlenirken güzel bir çalışma yürütüldüğüne işaret ederek, "Bu müze, kentinizin müzesidir. Kent müzeleri bir kentin, toplumun hafızasıdır. Kentli hale gelmeyi gerçekleştiren entelektüel bir yaklaşım furyasıdır. Bu müze, katkılarınızla gelişecek" ifadesini kullandı.

Daha sonra açılışı gerçekleştirilen müze, katılımcılar tarafından gezildi.

-Yalova Hükümet Konağı-

Hükümet Konağının yapımına, Osmanlı padişahı 2'nci Abdülhamid döneminde 1899 yılında başlandı. İnşaat 13 yıl sürdü ve 1913 yılından itibaren kullanıldı.

Uzun yıllar resmi dairelerin birimleri halka burada hizmet verdi.

Valilik ile Belediye, 2010 yılında konağın yeniden yapımı için Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne müracaat etti.

Bina, kurul tarafından tescil edilerek yeniden yapıldı. - YALOVA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Yalova Kent Müzesi' Hizmete Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement