Yaz aylarında güneşe maruz kalmanın gözde yaşa bağlı sarı nokta hastalığı, katarakt ve göz eti gibi hastalıkların sebebi olabileceği belirtildi.
Yaz aylarının başlamasıyla birlikte güneş ışınlarının dik ve dike yakın açıyla gelmesinden dolayı güneş ışığına maruz kalma oranının arttığını belirten Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesrin Menteş, yaz aylarında göz sağlığını korumak için önlemler alınması gerektiğini söyledi. Yaz aylarında dünyaya ulaşan ultraviyole ışın miktarının, kışa oranla üç kat daha fazla olduğu için yaz mevsiminde güneş ışınlarından korunmanın büyük önem taşıdığını belirten Menteş, "Ayrıca son yıllarda güneş ışınlarının insan vücudunda oluşturduğu zarar ozon tabakasının hasar görmesiyle daha da arttı. Güneşe maruz kalmak gözde katarakt, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı ve göz eti gibi hastalıklara sebep olur. Bu sebeple güneş ışınlarının etkili olduğu 10: 00-16: 00 saatleri arasında dışarıda az zaman geçirmek, şapka ve güneş gözlüğü kullanmak gerekir" diye konuştu.
Gözlük alacak kişilere tavsiyelerde bulunan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesrin Menteş, güneş gözlüğünün modelinden çok işlevinin önemli olduğunu söyleyerek, "Güneş gözlüğü seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli şey, gözlük camının yüzde 100 UV filtreli ve kaliteli olmasıdır. Geniş camlı, yüze iyi oturan ve göze yakın yerleşen gözlükler, en iyi korumayı sağlar. Güneş gözlüklerinin üzerinde Sağlık Bakanlığı'nın şartı gereği mor ötesi ışınları kestiğini gösteren bir tescilin olması gerekiyor. Bu yüzden gözlük alırken mutlaka sertifika istenilmeli. Ayrıca alınacak gözlük ışığa karşı tutulup aşağı ve yukarı oynatılmalı. Oynatma esnasında dalgalanmalar oluşuyorsa bu gözlük camının düşük kalitede olduğunu gösterir. Gözlüğün camı çizikse alınmamalı. Güneş gözlüğünü bir uzmanın yardımıyla yüz şekline göre almak önemlidir. Çünkü yüze tam oturmayan gözlükler, yanlardan sızan güneş ışınlarına maruz kalmanıza neden olur. Alınmak istenen gözlüklerin cam renginin duman ve kahverengi olmasına da dikkat edilmelidir. Camın koyuluk miktarı kişinin ışık hassasiyetine göre seçilmelidir. Özellikle numaralı gözlük kullanan kişiler, güneş gözlüğü almadan önce mutlaka bir hekime başvurmalıdır" dedi.
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesrin Menteş, güneşin zararlı ışınlarından en çok etkilenenlerin çocuklar ve yaşlılar olduğunu vurgulayarak, çocukların da güneş gözlüğü kullanması konusunda aileleri uyardı. Menteş sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çocuklar güneşin altında yetişkinlerden çok daha uzun süre kalıyor. Bir insan hayatı boyunca alacağı UV ışınlarının yüzde 80' ini 18 yaşına kadar alıyor. Güneşten kaynaklanan ultraviyole (UV) ışınları gözün mercek ve retinasına zarar vererek, çocuğun ileriki yaşamında katarakt olmasına ve görmesini etkileyecek başka rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle çocuklar uzun süre güneşte kaldıkları zaman, mutlaka güneş gözlüğü kullanmalıdırlar. Gözleri iyi bir şekilde koruması için güneş gözlüğünün UV ışınlarının en az yüzde 99'unu süzmesi gereklidir. Çocuklar için en uygun gözlükler, plastik kırılmaz cam ve çerçeveli gözlüklerdir. Çocuk numaralı gözlük kullanıyorsa, güneş gözlüğü de numaralı olmalıdır. Ayrıca yüksek rakımlı yerler, plajlar, karla kaplı alanlar ve geniş su birikintileri ultraviyole ışınlarına maruz kalma derecesini önemli ölçüde artırır. Çocuğun gözünde güneş gözlüğü olsa dahi, asla direkt olarak güneşe bakmaması gerektiği öğretilmelidir. Çünkü güneş gözlükleri gözleri direkt olarak güneşe bakmanın verebileceği ciddi zararlardan korumaz" - DENİZLİ
Son Dakika › Yerel › Yaz Aylarında Göz Sağlığına Dikkat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?