Yerel Ürünlerin Tohumlarına Özel Koruma - Son Dakika
Son Dakika Logo

Yerel Ürünlerin Tohumlarına Özel Koruma

Yerel Ürünlerin Tohumlarına Özel Koruma
02.09.2012 16:00

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Organik Tarım Birimi Sorumlusu Alev Kır, "Amacımız yerli çeşitlerin kaybolmasını önleyerek gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak ve yeni ıslah projelerinde yeni çeşitler geliştirmektir" dedi.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Organik Tarım Birimi Sorumlusu Alev Kır, "Amacımız yerli çeşitlerin kaybolmasını önleyerek gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak ve yeni ıslah projelerinde yeni çeşitler geliştirmektir" dedi.

Kır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ulusal Gen Bankası'nın, Kastamonu, Sinop, Samsun ve Çorum'da üretilen yerel ürünlerin tohumlarını çok özel koşullarda koruma altına alacağı bildirildi.

Yaklaşık 10 gün içerisinde 4 il dolaşarak sebze, baklagiller ve tahıl ürünlerinin tohumlarını toplayarak Ulusal Gen Bankasında koruma altına alacaklarını anlatan Kır, şöyle konuştu:

"Amacımız yerli çeşitlerin kaybolmasını önleyerek gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak ve yeni ıslah projelerinde yeni çeşitler geliştirmektir. Tohum stratejik önemi bulunan bir materyaldir. Çalışma kapsamında Kastamonu, Sinop, Samsun ve Çorum'da yerel ürün tohumlarını toplayacağız. Çalışmaya Kastamonu'dan başladık ve hemen hemen bütün ilçelerini dolaşıyoruz. İnebolu ilçesinde 22 farklı yerel ürünün tohumlarını aldık. Bizim için çok verimli oldu. İnebolu'da özellikle sebze ve baklagillerin yöresel olarak hala üretildiğini ve tüketiciler tarafından tüketildiğini gördük. Yerel ürünler pazarlarda hem üretici hem de tüketici tarafından tercih ediliyor olması sevindiricidir."

Kır, daha sonra İnebolu ilçesinde kurulan pazar yerinde yerel ürünleri inceleyerek, satışa sunulan tohumlardan örnekler aldı.

Muhabir Kadir Yıldırım/ Ferdi Akıllı

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - KASTAMONU

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yerel Ürünlerin Tohumlarına Özel Koruma - Son Dakika


Advertisement