Yozgat'ta çiftçiler aspir ekimi için hazırlıklara başladı.
Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat'ta çiftçisi nadas alanların değerlendirilmesi, tarlaların boş beklememesi için aspir bitkisi ekim hazırlıklarına başladı. Yerköy İlçesine bağlı Orhan Köyünde aspir ekimi için tarlasını hazır hale getiren Necati Özer, bu yıl 70 dekar aspir ekimi yapacağını söyledi. Aspir'in kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğunu ifade eden Özer, "Her yıl düzenli olarak aspir ekimi yapıyorum. Geçen yıl yaklaşık 30 dekar aspir ekimi yapmıştım. Bu yıl ise 70 dekar alanda aspir ekimi yapacağım. Şuan tarlayı sürüp hazır hale getirdim. Birkaç güne kadar da ekimini yapacağım" dedi. Aspir bitkisiyle tarlaları nadasa bırakmadan ikinci bir ürün aldıklarını ifade eden Özer, "İç Anadolu bölgesinde genellikle hububat ekimi yapılıyor. Hububat ekiminde de genelde tarlaların bir kısmı nadasa bırakılıyor ve bir tarladan iki yılda bir ürün alınmış oluyor. Bizde aspir ekerek tarlamızı nadasa bırakmıyoruz, bir tarladan her yıl ürün almış oluyoruz" dedi.
Aspir bitkisine devletin büyük oranda destek sağladığını vurgulayan Özer, "Sözleşme yapınca dekar başına bir destek sağlıyor. Yine üretilen ürünün kilo başına başka bir destek veriyor. Aspir ekimi ile hem tarla boş kalmamış oluyor, hem de çiftçiler gelir elde etmiş oluyor. Aspir bitkisinden yağ üretildiği için ayrıca ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlanmış oluyor" ifadelerini kullandı.
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz'da aspir bitkisinin her geçen yıl bölgelerinde ekiminin yaygınlaştığını belirterek, kuraklığa dayanıklı olan bu bitkiden uçak yakıtlarında kullanılan jet yakıtının da elde edildiğini ve kaliteli yağın yemeklikte de kullanıldığını ifade etti. Yılmaz, aspir'de Pazar sıkıntısının da olmadığını bu yüzden çiftçilerin alternatif ürün olarak aspir bitikisi ekimine yöneldiğini ifade etti. - YOZGAT
Son Dakika › Yerel › Yozgat Çiftçisi Aspir Ekim İçin Tarla Hazırlıklarını Yapıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?