Yükümlüler Kamu Kurumlarında Cezasını İnfaz Edecek - Son Dakika
Yerel

Yükümlüler Kamu Kurumlarında Cezasını İnfaz Edecek

Yükümlüler Kamu Kurumlarında Cezasını İnfaz Edecek

Nazilli Kaymakamlığı ile Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü imzalandı.

22.01.2014 14:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nazilli Kaymakamlığı ile Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Mahkemeler tarafından kamu yararına ücretsiz çalışma cezası verilenlerin yükümlülüklerini Nazilli ilçesinde bulunun kamu kurum ve kuruluşlarında yerine getirmesini öngören iş birliği protokolü, Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur ve Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya arasında imzalandı. Nazilli Denetimli Serbestlik Müdürü Fatih Serdar Şayan'ın katılımıyla kaymakamlık makamında imzalanan protokol ile birlikte haklarında mahkeme tarafından kamu yararına ücretsiz çalışma kararı verilen yükümlülerin sorumluluk bilinci oluşturulmuş kişiler olarak topluma kazandırılması ve topluma verdikleri zararın kamu hizmetinde ücretsiz çalıştırılarak geri ödenmesi hedefleniyor.

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nün son yıllarda yaptığı projeler ile ülke gündeminde uzun süre yer ettiğini hatırlatan Kaymakam Mehmet Okur; şöyle konuştu: "Nazilli Başsavcılığımıza bağlı Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüz çok güzel işlere, projelere imza attı. Bundan İlçe Kaymakamlığı olarak büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Sayın başsavcımızın şahsında emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. 2014 yılında da bu imzaladığımız projeyle Nazilli Kaymakamlığı olarak kaymakamlığımıza bağlı yapılacak bu projelere destek olmak amacıyla başsavcılığımızla bir protokol imzaladık. Güzel işleri artık beraber yapacağız. Yapılacak çalışmalardan dolayı şimdiden herkese teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum."

'ÇALIŞMALARDA BİZE KOLAYLIK SAĞLANACAK'

Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya da; Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur'a, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın organize ettiği tüm sosyal, kültürel ve etkinliklere bizzat katılmasının yanı sıra 'sporla yaşa' ödüllü projesine desteklerini esirgemediği için teşekkür ederek konuşmasına başladı. Kamu kurumu olarak kurumlar arası işbirliğini desteklediklerini anlatan Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya; şunları söyledi: "İşbirliği noktasında da sayın kaymakamımız bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Bugün imzalamış olduğumuz protokol ile de mahkemeden hükümlüler hakkında kamu kurumlarında çalıştırma cezasına yönelik olarak verilen denetimli serbestlik yükümlülüklerinin ilçemiz sınırları içerisinde daha kolay uygulanması ve kurumlar arasında bu görevin dağılımı noktasında denetimli serbestlik müdürlüğü olarak yapmış olduğumuz çalışmalarda bize kolaylık sağlamaktadır. Yapmış olduğumuz protokol Denetimi Serbestlik Müdürlüğüne gelen hükümlülerimizin daha organize bir şekilde daha düzgün ve verimli bir şekilde çalışmalarını sağlayacaktır."

TÜRKİYE'YE MODEL OLACAK

Başsavcı Doğan Kaya; "İnfaz anlamında tüm dünyada yüzyıllar öncesinde uygulanan sistemdir. Biz de yaklaşık 10 yıla yakın zamandır uygulanıyor" dedi. Dünya standartlarını yakalamaya çalıştıklarını anlatan Kaya, sözlerine şöyle devam etti: "Nasıl yakalamaya çalışıyoruz. Biz burada örnek olduk. Dedik ki bakanlığımız yetkililerine Nazilli Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Türkiye de bir modeldir. Nasıl örnektir dersek burası bir komplekstir. Yükümlü geldiği zaman sosyal eğitimlerini alacak, hem orada kursuna katılacak hem de meslek edinecek ve bu şekilde topluma kazandırılacak. Artık dünyada dört duvar arasında insanları tutarak cezanın infaz edilme sisteminden vazgeçilmeye çalışılıyor. Bunun en iyi uygulanabilir yeri de denetimli serbestliktir. Bugün kaymakam beyle imzalamış olduğumuz protokol ile denetimli serbestlik için gelen yükümlülerin kamu kurumlarında temizlik işlerinde veya diğer görevlendirileceği alanlarda gönüllülük esasına dayalı ücretsiz çalışmalarıdır. Yükümlü dört duvar arasından çıkmıştır. Hem halkın arasında kalacak hem de cezasını infaz edecek. Bu şekilde ıslah yöntemi benimsenmektedir. İnşallah, Nazilli'de böyle güzel hizmetlere imza atmaya devam edeceğiz."

YÜZDE 90 BAŞARI SAĞLANDI

Nazilli Denetimli Serbestlik Müdürü Fatih Serdar Şayan ise Nazilli Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'ne gönderilen yükümlülerden sadece yüzde 10'unun ihlaller veya yeniden suç işleme doğrultusunda ceza infaz kurumuna geri gönderildiğini ifade ederek yüzde 90'lık bir başarı elde ettiklerini söyledi. Her on kişiden dokuz kişinin olumlu anlamda Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nden faydalandığını belirten Şayan; şöyle konuştu: "Bu durum toplum içerisinde kurallara uyma güdüsünü kanıtlamıştır. İmzalamış olduğumuz bu protokolle de kişiye sorumluluk bilinci verilmektedir. Kamu kurumlarına yerleştirildiklerinde kendilerine ayrıca bir gözetmen verilmektedir. Yükümlülerin bu gözetmenleri rol model almaları istenmektedir. Çünkü bu kişilerde sorunlarla karşılaştıklarında bu sorunların üstesinden gelirken kurallar dahilinde gelmeyi rol modelle, önlerindeki kişiyle öğrenecekler. İşlemiş olduğu suçun bedelini de o kurumda çalışarak ödemesi amaçlanmıştır. 2013 yılında Nazilli Adalet Komisyonu'nun bağlı olduğu Nazilli ve çevresindeki 6 ilçeden 250 civarında yükümlü kamu kuruşlarında çalıştırıldı. 2014 yılında şu an 50 kişi aktif olarak halen çalıştırılmaktadır." - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yükümlüler Kamu Kurumlarında Cezasını İnfaz Edecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement