Zeytinyağında Fiyat ve Tağşiş Tartışması Büyüyor - Son Dakika
Yerel

Zeytinyağında Fiyat ve Tağşiş Tartışması Büyüyor

Zeytinyağında Fiyat ve Tağşiş Tartışması Büyüyor

Zeytinyağı sektöründe fiyat ve tağşiş tartışması alevleniyor.

14.04.2012 11:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zeytinyağı sektöründe fiyat ve tağşiş tartışması alevleniyor. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli'nin 10 Nisan Salı günü yaptığı basın toplantısında, "Süpermarketler ihracatçılardan raf ücreti almazsa uluslararası akreditasyonu olan zeytinyağını tüketicilere ortalama ihraç fiyatından satmaya hazırız" açıklamasına EBSO Zeytinyağı Meslek Komitesi'nce verilen tepkiye, ihracatçılar adına Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Özdolgun cevap verdi.

Özdolgun, "EBSO Meslek Komitesi tağşiş uyarılarımız nedeniyle bizi Don Kişot'a benzetmis. Bu tağşiş olayını yaratan ve gündeme getiren biz değilizi. Sektörün büyük bölümü tağşiş konularını konuşuyor" diyen Özdolgun, "O zaman ülkemizde binlerce Don Kişot var demektir.

Yaklasık dört yüzyıl önce yarattığı bu karakterin Türkiye'de binlerce kişi tarafından taklit edildiğini görünce Cervantes'in ruhu şad olmuştur diye düşünüyoruz" dedi.

EBSO Meclis Üyesi Nejat Özduran'ın "Piyasada 6-7 TL'ye de zeytinyağı satılıyor" şeklindeki açıklamasına da cevap veren Özdolgun şöyle devam etti: "Tabii ki 6 TL'ye zeytinyağı satılıyor, ama zincir marketlerce bu fiyata zeytinyağı satacak firmalardan fahiş raf fiyatları talep edildigi için bunların çoğu market raflarına giremiyor. Bu gibi firmalar ancak Gıda Çarşısı'ndaki Toptancılar vasıtasıyla mahalle bakkallarına girebiliyorlar. Oralardan da kimse zeytinyağı almıyor zaten. Halbuki aynı zincir marketler adı geçen oligopolist marlkalardan ya hiç raf parası talep etmiyorlar ya da çok az ediyorlar.

Bu ince bir nokta, bu noktayı Sayın Komite üyeleri anlayamamışlar. Bizim söylediğimiz eğer zincir marketler bize de aynı şekilde bir ayrıcalık yaparlarsa, UZK (Uluslararası Zeytin Konseyi) akredite laboratuar garantili 1 litre zeytinyağını 7 TL civarına satabileceğimizi söyledik. Biz söylediklerimizle mahalle bakkalında satılan malları kastetmedik. Kitlesel zincir market satışlarından söz ediyoruz."

EBSO Meslek Komitesi üyelerinin açıklamalarında, zeytinyağı üreticilerinin mağduriyetinden de söz ettiklerine vurgu yapan Özdolgun, "Kendileri zeytinyağı ihracatı 100 bin tonlardan, 10 bin tonlara gerilediğine göre bakış açılarını iç piyasada en çok mal satan markalara çevirsinler. Bunlar ürünü üreticiden kaç paraya alıp, sözünü ettiğimiz zincir marketlerde kaça satıyorlar, buna bir baksınlar. İhracatçı zaten dünya piyasalarındaki düşük fiyatlar ve düşük kur baskısı nedeniyle ayakta zor duruyor. Bu sektörün mutsuz paydaşları arasında bir tek kim mutlu? Ona bir baksınlar" dedi.

(ERG-

14.04.2012 10: 43: 24

TSI

NNNN - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Zeytinyağında Fiyat ve Tağşiş Tartışması Büyüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement