Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Seçkin Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Seçkin Açıklaması

"Tarıma bilgi ve teknoloji transferi yapılmalı, maliyetleri azaltıcı ve verimliliği yükseltici bir rekabetçi yapı kurulmalı" dedi.

10.01.2012 14:20

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, tarım sektörünün son yıllarda kan kaybettiğini belirterek,

"Tarıma bilgi ve teknoloji transferi yapılmalı, maliyetleri azaltıcı ve verimliliği yükseltici bir rekabetçi yapı kurulmalı" dedi.

Seçkin, Tarım Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, 1846 yılında Yeşilköy Ayamama Çiftliği'nde başlayan tarımsal eğitim ve öğretimin 166. yılını kutladıklarını anımsattı.

1933'te Ankara'da açılan Ziraat Enstitüsü ile ziraat mühendisliği meslek disiplininin çağdaş tarım tekniklerini öğretme ve yayma konusunda gösterdiği aşama sayesinde tarım sektörümüzün, ülkede insanlara iş ve AŞ sağladığını, dış satıma katkı yaptığını ve sanayi sektörünü desteklediğini vurgulayan Seçkin, şunları kaydetti:

"Tarım, Türkiye için sosyal-ekonomik-politik bakımdan son derecede önemli bir sektördür. Ulusal gelire ve istihdama katkı koyan, kırsal alanın hemen tek ekonomik getiri kaynağı olan, doyuran-barındıran bir sektördür. Buna karşın, sektörün son yıllarda sürekli kan kaybettiği, iç ticaret hadlerinin korkunç bir şekilde tarım aleyhine geliştiği, sektörün genelinde üretim artışlarının nüfus artış hızının gerisinde kaldığı, bazı alt sektörlerde üretim de geriye gidişlerin yaşandığı, kırsal yoksulluğun dayanılmaz boyutlara ulaştığı bilinmektedir. Tarımın altyapı sorunlarının çözümüne ve ortalama maliyetleri indirgeyip verimliliği yükseltmeye yönelik uygulamalar son derecede sınırlıdır. Üretim girdileri her yıl yüzde 20-25 oranında zamlanırken, ürün fiyatları hem devlet müdahale alımları hem de piyasa fiyatları bazında sürekli geriye gitmektedir."

Türkiye'nin sulamaya uygun alanlarda sulanmamış bir karış toprak bırakmaması gerektiğini ifade eden Kenan Seçkin, tarla içi geliştirme ve arazi toplulaştırma hizmetlerini yürütmesi, pazarlama altyapısının kurulması, örgütlenme açığının kapatılması, tarıma bilgi ve teknoloji transferinin yapılması, bitkisel ve hayvansal üretim materyalinin ülke içinden karşılanması, ortalama maliyetleri azaltıcı, verimliliği yükseltici, rekabetçi bir tarım yapısının kurulması gerektiğini kaydetti.

Seçkin, tarım sektöründe yer alan çalışan, sanayici, çiftçi, işçisine kadar herkese şükranlarını sundu.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Seçkin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement