Van'da Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği (TYDD) ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteklemeleri kapsamında ziraat odalarıyla kimyevi gübre ve zirai mücadele bayileriyle bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) işbirliği ile il müdürlüğü toplantı salonunda kentte faaliyet gösteren ziraat odaları başkanları, kimyevi gübre bayileri, organik tarım grup yöneticileri, bitki koruma ürünü ve zirai mücadele alet makine bayilerine yeni mevzuat ve TKDK desteklemeleri kapsamında IPARD-II programı hakkında bilgiler verildi. Birlikteliğin sağlanması, sektörde yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantı da mevzuat hakkında bilgiler sunuldu. Toplantının açılış konuşmasını yapan Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, çalışmalarında özel sektörün katkısının kendileri için büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Özel sektör ve paydaşlarla Van'ın tarımını daha iyi bir noktalara taşıyacaklarına inancının tam olduğunu ifade eden Altuner, "İlimizde geleneksel tarım yöntemlerinin kullanılması, kimyevi gübre tüketiminin az olması ve tarım yapılabilir alanlarının hala bakir olması gibi birçok etkenden ötürü organik tarım için iyi bir avantaja sahiptir. Bu konuda çiftçilerimizi hep birlikte bilinçlendirmemiz ve teşvik etmemiz gerekir. Bitki koruma ürünleri bayilerinin ve üreticilerimizin bitki koruma ürünlerinin önerilmesi, uygulanması ve kayıtlarının tutulması hakkında yönetmelik kapsamında reçeteli satış, üretici kayıt defteri uygulamalarına riayet edilmesi, insan ve çevre sağlığı açısından son derece önemlidir. Bitkisel üretimde istenilen verime ulaşmak için kimyevi gübreler önemli bir etkinliğe sahiptir. Bitkilerin sağlıklı büyümesi, kaliteli ve yüksek oranda verim alınması için doğru gübrenin kullanılması gerekmektedir. Bu da ancak gerekli analizler yapıldıktan sonra tespit edilebilmektedir. Analiz yapılmadan kullanılan kimyevi gübreler, çevre kirliliğine neden olduğu gibi çiftçiye de üretimde istenilen artışı sağlamayacaktır. İlimizde tarımsal mekanizasyonun istenilen seviyede olmadığı, bu nedenle tarımda makineleşmenin yaygınlaştırılması için ziraat odalarınca araç parklarının zenginleştirilmesi ve üreticilerimizin istifadelerine sunulması gerekiyor" dedi.
TKDK Van İl Koordinatörü İbrahim Başak ise, yapılan faaliyetlerle ilgili sektör temsilcilerine bilgi vererek, IPARD-II kapsamında verilen destekler ve başvuru koşulları hakkında kısa bir konuşma gerçekleştirdi.
Akabinde Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi teknik personellerince organik tarım, TAKBİS, bitki sağlığı, kimyevi gübre, sertifikalı fide, fidan desteklemeleri ile ilgili yürürlükteki mevzuat ve uygulamaları hakkında sunum yapıldı.
Toplantı, sektör temsilcilerinin sorularının cevaplanması ile sona erdi. - VAN
Son Dakika › Yerel › Zirai Sektör Temsilcilerini Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?