KKTC'nin Müzakerecisi Özersay: "Yapılandırılmış Müzakereler İçin 3 Aşamalı Öneri Yaptık" - Son Dakika
Dünya

KKTC'nin Müzakerecisi Özersay: "Yapılandırılmış Müzakereler İçin 3 Aşamalı Öneri Yaptık"

KKTC\'nin Müzakerecisi Özersay: "Yapılandırılmış Müzakereler İçin 3 Aşamalı Öneri Yaptık"

KKTC kanadından görüşmelere yeni atanan Müzakereci Kudret Özersay, yapılandırılmış müzakereler için 3 aşamalı öneri yaptıklarını açıkladı.

14.02.2014 20:33

KKTC kanadından görüşmelere yeni atanan Müzakereci Kudret Özersay, yapılandırılmış müzakereler için 3 aşamalı öneri yaptıklarını açıkladı.

Kudret Özersay ile Rum Müzakereci Andreas Mavroyiannis'le bugün ara bölgede yaptığı toplantının ardından Devlet Televizyonu Bayrak Radyo Televizyonu (BRT)'nin sorularını yanıtladı. Olumlu havada verimli bir toplantı yaptıklarını belirten Özersay, müzakere sürecinin nasıl yapılandırılacağını konuştuklarını dile getirdi. Ortak açıklamada müzakerelerin yapılandırılmış ve sonuç alıcı olması gerektiğinin yer aldığını hatırlatan Özersay, "Biz de Kıbrıs Türk tarafı olarak yapılandırılmış müzakereden ne anladığımızı Kıbrıslı Rum muhataplarımızla paylaştık ve 3 adımdan oluşan önerimizi kendilerine aktardık. Bir sonraki toplantıda, Kıbrıs Rum Tarafı bu önerimizle ilgili görüşlerini bize bildirecek" dedi.

Müzakerecilerin haftada 2 kez görüşmesi konusunda prensip anlaşmasına vardıklarını belirten Özersay, gerekli olduğu takdirde daha fazla görüşme yapılabileceğini ifade etti. Liderler görüşmesine ilişkin de bir öneride bulunduklarını ve yanıt beklediklerini kaydeden Özersay, müzakerecilerin bir sonraki toplantısının 19 Şubat'ta olacağını belirtti. Toplantıda öze ilişkin müzakerelerin de başladığını açıklayan Özersay, müzakerecilerin çapraz ziyaretlerinin Şubat ayının son haftası olacağını, günün belirlendiğini ama ileriki günlerde açıklanacağını söyledi. "Atina ziyaretinden ne bekliyorsunuz?" sorusu üzerine Özersay, bu ziyarette diğer şeyler yanında sorunun uluslararası boyutlarını da içerecek istişareler olacağı cevabını verdi. Özersay, ortak açıklamada, iki taraf arasında güveni arttırıcı adımlar belirtildiğini hatırlatırken, bu ve benzeri konular çerçevesinde Türkiye ve Yunanistan ile istişareler olacağını ifade etti. Bu ziyaretleri, modalitenin bir parçası olarak gördüklerini ve olumlu baktıklarını belirten Özersay, aslında bu önerinin Cenevre'de Eroğlu-Hristofyas zirvesi sırasında Genel Sekreter Ban tarafından yapıldığını ancak Hristofyas'ın bunu kabul etmediğini hatırlattı. Özersay, "Ele alınabilecek çok sayıda konu olacak. Hazırlığımız yapıp, dosyamızla birlikte Atina'ya gideceğiz" dedi. Ankara ve Atina'da yapılacak görüşmelerde iki tarafın da aynı düzeydeki Türk ve Yunan muhataplarıyla görüşeceklerini ifade eden Kudret Özersay; eşitlik ilkesine vurgu yaptı.

Özersay, "Öze dönük ne konuşuldu?" sorusu üzerine de, "Rum Lider Anastasiadis'in, Hristofyas'a göre daha farklı talepleri varsa bunu görmek bizi rahatlatır. Çünkü biz de bu taleplere ya da pozisyona göre, nerede açılım yapabileceğimizi ya da nerede uzlaşı sağlayabileceğimizi tespit edebileceğiz" yanıtını verdi. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya KKTC'nin Müzakerecisi Özersay: 'Yapılandırılmış Müzakereler İçin 3 Aşamalı Öneri Yaptık' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement