Freedom House: Türkiye'deki Baskılar İçin Obama Devreye Girmeli - Son Dakika
Dünya

Freedom House: Türkiye'deki Baskılar İçin Obama Devreye Girmeli

Freedom House: Türkiye\'deki Baskılar İçin Obama Devreye Girmeli

Freedom House: Obama Türkiye'deki demokrasiye yönelik tehdidin ciddiyetini yavaş kavrıyor. Türk muhataplara yüksek sesle seslenmeli.

07.02.2014 10:14  Güncelleme: 11:52

Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünü "hedef alan hükümet baskıları"nın arttığı gerekçesiyle Obama Yönetiminin devreye girmesi istenirken Beyaz Saray'ın Türkiye politikaları sert dille eleştiriliyor. ABD'nin önde gelen insan hakları örgütlerinden Freedom House (Özgürlük Evi), Başkanı David Kramer, Türkiye'de "demokrasiye yönelik tehdidin ciddiyetini yavaş kavramakla" suçladığı Obama Yönetiminin Türkiye'deki "rahatsız edici eğilimi" Başkan Obama'dan başlayarak en üst düzeyinden Türk muhataplara yüksek sesle iletmesi gereğini savundu.

Amerika'nın Sesi'ne konuşan Washington merkezli Freedom House'un Başkanı David Kramer, Obama Yönetimini, Türkiye'de demokrasiye yönelik tehdidin ciddiyetini "yavaş kavramakla" eleştirdi. Kramer, Washington'un bu "rahatsız edici eğilimi" yönetimin en üst düzeyinden, yani "Başkan Obama'dan başlayarak" Türk muhataplara artık yüksek sesle iletmesi gerektiğini düşünüyor.

"OBAMA-ERDOĞAN TEMASLARI DURMA NOKTASINA GELDİ"

"(Eski) Dışişleri Bakanı Hillary Clinton birkaç yıl önce Türkiye ziyaretinde bu konuda konuştu, ama Bakan John Kerry fazla bir şey söylemedi," diyen Kramer, yakın geçmişe kadar sıklıkla görüşen Başkan Barack Obama ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki temasların da durma noktasına geldiğini öne sürdü.

David Kramer, Avrupa Birliği'nin bu konuda daha aktif girişimlerde bulunduğuna dikkati çekiyor ve Obama yönetiminin aynı çabayı sarf etmediğini söylüyor.

"ABD KENDİ BÜYÜKELÇİSİNE SAHİP ÇIKMALI"

Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin Türkiye'deki demokrasi sorunları konusunda açık sözlü olduğunu söyleyen David Kramer, Amerikan yönetiminin ise kendi büyükelçisinin açıklamalarına destek vermiyor görünmesinin, Türkiye'deki olaylara "ilgisiz kaldığı" mesajı gönderdiğini savunuyor.

"İfade özgürlüğü, basın özgürlüğü alanında yaşanan gelişmeler konusundaki kaygımızı göstermek zorundayız" diyen Freedom House Başkanı, bunun sadece Obama yönetimi değil, Kongre tarafından da dile getirilmesi gerektiğini, Kongre'nin bu konuda bir oturum düzenlemesinin yararlı olacağını söyledi.

"AMERİKA, İLİŞKİLERİ GEREĞİNDEN FAZLA ÖNEMSEDİ, OTORİTER EĞİLİMİ GÖRMEZDEN GELDİ"

Freedom House'un "Demokrasi Krizi" raporunun yazarlarından Avrasya Programları direktörü Susan Corke ise, "Amerika'nın Irak savaşından başlayarak Türkiye ile ilişkilere gereğinden fazla önem verdiğini, Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin gittikçe otoriter eğilim kazanmasını görmezden geldiğini, Gezi olaylarına da Amerikan yönetiminin hazırlıksız yakalandığını" savundu.

"TÜRKİYE'Yİ MODEL OLARAK GÖRMEK HATAYDI"

Bu arada, Amerika'nın Sesi'nin haberinde ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi'nin Türkiye uzmanı Steven Cook'un değerlendirmelerine de yer verildi.

Abdullah Gül'ün 2007'de Cumhurbaşkanlığına gelmesinden sonra "hükümetin demokratik reformlarda gerilediğini" söyleyen Cook, "Başbakan Erdoğan'ın çevresinde kendisine farklı bir yol izlemesini söyleyecek kimse kalmadı" diye konuştu.

Amerikan yönetiminin Türkiye'ye stratejik müttefik olarak baktığı dönemlerde önemli bir fırsat kaçırdığını söyleyen Cook, Başkan Obama'nın 2010 sonlarından 2011'e kadar Başbakan Erdoğan'la yaptığı 13 görüşmede, Türkiye'deki demokrasi sorunlarına değinmediğini öne sürdü.

Cook, "Dost acı söyler" sözünün Türkiye'yle ilişkilerde işe yaramadığını savunurken de Amerikan yönetiminin artık açık konuşması gerektiğini savundu.

ABD'nin Türkiye'ye "Arap (İslam) dünyasının ortasında demokratik ve liberal bir güç ve model" olarak bakmasının "hatalı" bir politika olduğu görüşünü dile getiren Cook, Amerika'nın artık politikasını sertleştirmesini istedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Freedom House: Türkiye'deki Baskılar İçin Obama Devreye Girmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement