4. Eskişehir Tarım Fuarı - Son Dakika
Ekonomi

4. Eskişehir Tarım Fuarı

4. Eskişehir Tarım Fuarı

4. Eskişehir Tarım Fuarı’nın açılışı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş’ün katılımıyla yapıldı.

03.04.2014 14:54

4. Eskişehir Tarım Fuarı'nın açılışı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş'ün katılımıyla yapıldı.

Tepebaşı Belediyesi Çamlıca Kapalı Pazar Yeri'nde düzenlenen fuarın açılış törenine, Gümüş'ün yanı sıra, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Halil Çankaya, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin, çiftçiler ve diğer ilgililer katıldı.

Törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Türkiye'nin tarım sektörü bölgesinde ve dünyada önemli bir konumda bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin, Bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar ve üretime yönelik teşviklerle çok sayıda tarım ürününde dünya liderliğini sürdürdüğünü aktaran Gümüş, "Türkiye tarımsal hasıla değeri itibariyle 2002 yılında 11'inci, Avrupa'da 4'üncü iken bugün dünyanın 7'nci, Avrupa'nın en büyük tarımsal ekonomisi olmuştur. 83 yıldır beklenen Tarım Kanunu'nda içinde olan tarımın temel sorunlarını çözen 16 kanunun hayata geçirilmiştir. Uygulanan etkin ve istikrarlı politikalarla tarım sektörün son 10 yılın 9'unda büyüyerek son yarım yüzyılın en istikrarlı dönemini yakalamıştır. 2002'de 23.7 milyar olan tarımsal milli gelir 2013 yılında 61 milyar dolara ulaşmıştır. Tarımda kişi başına milli gelir bin 64 dolardan 3 bin 483 dolara, tarım ürünleri toplam ihracatı 4 milyar dolardan 17.7 milyar dolara, gıda maddeleri ihracatı 3.7 milyar dolardan 16.7 milyar dolara yükselmiştir" dedi.

"TÜRKİYE 197 ÜLKEYE BİN 663 ÇEŞİT TARIMSAL ÜRÜN İHRAÇ EDEN BİR ÜLKE KONUMUNA GELDİ"

Türkiye'nin 197 ülkeye bin 663 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir ülke konumuna geldiğini belirten Gümüş, "2002'de 1.9 milyar lira tarımsal destek verilmişken, tarımsal destek miktarı 2013'te yüzde 358 arttırılarak 8.7 milyar liraya çıkartıldı. 2002'de sadece 83 milyon lira hayvancılık desteği verilmişken, 2013 yılında yüzde 3 bin 153 oranında arttırılarak 2.7 miyar lira hayvancılık desteği sağlandı. 2003-2013 yıllarında toplam 12.2 milyar Türk Lirası toplamda hayvancılığa destek verildi. Yine 2003-2013 yıllarında yaklaşık tüm destek toplamı 60 milyar Türk Lirası oldu. Çiftçilerimize mazot, kimyevi gübre, toprak analiz desteği olarak bugüne kadar 10.7 milyar Türk Lirası ödeme yapıldı. Prim desteği verilen ürün sayısı 4'ten 17'ye çıkarılarak 2003-2013 yıllarında sadece prim desteği olarak toplam 17.9 milyar ödeme yapıldı" diye konuştu.

"YERLİ TOHUMCULUK DESTEKLENDİ"

Gümüş, "Yerli tohumculuk desteklendi, tohum üretimimiz yüzde 411 arttırılarak 145 bin tondan 742 bin tona yükseldi" diyerek, "Sertifikalı tohum, fidan üretim ve kullanım desteği olarak bugüne kadar 775 milyon Türk Lirası ödeme yapıldı. 2013 yılında 74 ülkeye 127 milyon dolar tohumculuk ihracatı yapıldı. Dolayısıyla tohum ithal eden bir ülke konumundan tohum ihraç eden bir ülke konumuna yükseldik. Doğal afetlere karşı çiftçinin emeğini koruyan tarım sigortası uygulaması başlatıldı. Kuraklık, don ve diğer tabi afetlerden çiftçimizi korumak için sigorta poliçe bedelinin yüzde 50'sini karşılıyoruz. Kırsal kalkınma hamlesi başlatıldı. Tarımsal sanayi tesisleri kuran girişimcilere yüzde 50 hibe desteği sağlandı. Çiftçimizin tarlada, bahçede en çok kullandığı tarımsal makine ve ekipmanlara yüzde 50 hibe desteği veriliyor, verilmeye de devam edecek. Kırsal kalkınma destekleriyle 4 bin 700'den fazla tarımsal sanayi tesisi ve 220 bini aşkın makine, ekipman alımı için toplam 1.9 milyar lira hibe ödemesi yaptık. Bu projeleriyle 42 bin kişiye iş imkanı sağlandı" ifadelerini kullandı.

"ÇİFTÇİLERİMİZİN ÜRETMİŞ OLDUĞU ÜRÜNLERİ PAZARLAMAYA YÖNELİK CUMHURİYET TARİHİNİN REKORLARI KIRILDI"

Çiftçilerin ürettiği ürünleri pazarlama noktasında Cumhuriyet tarihinin rekorlarının kırıldığını da anlatan Gümüş, "Görülüyor ki Tarım Bakanlığı olarak hem üretime hem de çiftçilerimizin üretmiş olduğu ürünleri pazarlamaya yönelik vermiş olduğumuz destekler sonucunda birçok üründe Cumhuriyet tarihinin rekorları kırıldı. 2013 yılında buğday 22 milyon tona, mısır 5.9 milyon tona, çeltik 900 bin tona, ayçiçeği 1,5 milyon tona ulaştı. Sebzelerde domates 11.8 milyon tonla üretim rekoru kırdı. Meyvecilikte de yine kivi üretimi 2 bin 500 yon iken 2002 yılında, 2013 yılında 42 bin tona ulaştı. 2002 yılında 80 bin ton nar üretimimiz varken, 2013 yılında 383 bin tona ulaştı. Burada görülüyor ki sertifikalı tohum, sertifikalı fidan kullanmak suretiyle verime en az tek başına yüzde 25 etki sağlıyor" şeklinde konuştu.

TARIMDA 2023 HEDEFLERİ

Gümüş, tarım alanındaki 2023 hedeflerini de anlatarak, şöyle devam etti:

"Ufuk çizgimiz olan 2023 yılına doğru ilerlerken sürdürülebilir büyümesini devam ettiren tarımsal gayri safi yurt içi hasılası 150 milyar dolara ulaşmış, tarımsal ihracatı 40 milyar doları aşmış, parçalı arazileri birleştirerek 14 milyon hektar alanda arazi toplaştırmasını tamamlamış, 8,5 milyon hektarlık sulanabilir alanın tamamı suya kavuşmuş bir Türkiye temel hedefimizdir."

"DONANIMLI PERSONELLER VE İHTİYAÇ DUYULAN VASIFLI İŞGÜCÜ TARIMIN GELECEĞİ İÇİN HAYATİ BİR ÖNEME SAHİPTİR"

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise 4'üncü Tarım Fuarı'nın hayırlı olması temennilerinde bulundu.

Eskişehir'in tarımdaki ihracatının son 5 yılda önemli bir artış yaşadığını ve ihracatın yaklaşık 3 katına çıktığını aktararak, şöyle konuştu:

"Bursa Bilecik Eskişehir Kalkınma Ajansı'nın verilerine göre, 2014 yılı ocak ayında ilimizdeki toplam ihracatın yüzde 9'u tarım, hayvancılık ve ormancılık sektörüne aittir. Bizim bölgesel öncelikli stratejilerimiz arasında güvenli gıda üretmek üzere kaynakların verimli kullanılmasıyla, tarımın sürdürülebilirliğinin sağlanması maddesi yer almaktadır. Bu kapsamda diğer birçok sektörde olduğu gibi tarımda da mesleği ve teknik eğitimde sektörün ihtiyaçlarının tam anlamıyla karşılanamaması tarımda da yapısal dönüşüm ihtiyacını ortaya koymaktadır. Nitelikli tarımsal üretim için donanımlı personeller, ihtiyaç duyulan vasıflı işgücü tarımın geleceği için hayati bir öneme sahiptir."

Daha sonra Genel Müdür Gümüş, Vali Tuna ve beraberindekiler açılış kurdelesini keserek fuarı gezdiler. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 4. Eskişehir Tarım Fuarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement